Linkovi

Barel nafte gotovo 120 dolara


Cijena barela sirove nafte srušila je još jedan rekord približivši se na gotovo 120 dolara. Na burzi u New Yorku cijena barela nafte za buduću isporuku u jednom trenutku iznosila je 119 dolara i 93 centa prije nego se malo smanjila. Cijena nafte povećala se nakon što je Britanija zatvorila svoj naftovod u Sjevernom moru zbog štrajka radnika te zbog bojazni od novih napada na naftna postrojenja u Nigeriji.

U međuvremenu, američki vozački kamiona dovezli su se u centar Washingtona kako bi time izrazili svoje nezadovoljstvo visokim cijenama naftnih derivata. Dok su prolazili ulicama glavnog grada vozači su trubili u znak protesta. Litra benzina trenutno košta 95 centi u prosjeku, a prije godinu dana koštala je 77 centi. Litra dizela iznosi jedan dolar i 11 centi, a prošle godine u ovo vrijeme koštao je 95 centi za litru.

U međuvremenu, novi pokazatelji sugeriraju usporavanje gospodarskog rasta u Europskoj uniji uz snažan rast inflacije. Europska ekonomija, kako se procjenjuje, ove godine će bilježiti gospodarski rast od dva posto, a sljedeće godine 1,8 posto. Ovakav trend pripisuje se potresima na burzama, usporavanju ekonomskog rasta u drugim zemljama te rastu cijena nafte i prehrambenih proizvoda. Rast cijena dovest će do porasta inflacije u zemljama Europske unije na 3,6 posto.

XS
SM
MD
LG