Linkovi

Predsjednik Bush: američko je gospodarstvo usporeno, ali nije zapalo u recesiju


Američko gospodarstvo očito je usporeno – izjavio je predsjednik Bush, ali je dodao kako očekuje od poreznih olakšica da pruže ekonomski poticaj. Kako je rekao u Bijeloj kući, već od ponedjeljka bi trebala započeti elektronska uplata gotovinskih olakšica u iznosima između 300 i 1200 dolara po obitelji. Pravo na te jednokratne uplate – kojima je cilj poticanje potrošnje – ima oko 130 milijuna Amerikanaca. Predsjednik Bush je danas rekao da gospodarstvo nije zapalo u recesiju, unatoč visokim cijenama goriva i hrane, te nastavljanju krize u stambenom sektoru.

Danas su objavljeni i najnoviji pokazatelji povjerenja potrošača u američku ekonomiju. Prema istraživanju koje su proveli Sveučilište Michigan i agencija Reuters, ovoga je mjeseca povjerenje potrošača smanjeno za čak sedam posto te je palo na 62 posto – što predstavlja najnižu razinu povjerenja u zadnjih 26 godina. Glavni uzroci niskom povjerenju su – rast cijena goriva i hrane, te pad vrijednosti kuća i stanova.

Iz gospodarstva i vijest o još jednom skoku cijena nafte: Na burzi u New Yorku barel je danas poskupio za više od tri dolara, dostignuvši 119 dolara. Do najnovijeg je skoka došlo nakon vijesti iz Perzijskog zaljeva da su sa broda u najmu američke ratne mornarice ispaljeni hitci upozorenja na patrolne brodove iranske ratne mornarice.

XS
SM
MD
LG