Linkovi

Summit u Bukuršetu i budućnost NATO saveza


”Summit u Bukuršetu i budućnost NATO saveza” bila je tema rasprave održane pred Pododborom za Europu Odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma američkog Kongresa.

Ulazak Albanije i Hrvatske u NATO savez dovest će do unapređenja sigurnosti i stabilnosti na Balkanu. U svega nešto više od deset godina Hrvatska je od rata krenula ka miru, a dvije zemlje ojačale su demokraciju i uspostavile unutarnju stabilnost. Obje su vrijedne u pridonošenju misijama NATO saveza, a to će i nastaviti kao dio saveza. To je izjavio pomoćnik američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Daniel Fried. Na upit koje daljnje korake Hrvatska i Albanija trebaju poduzeti za članstvo u NATO-u Fried je odgovorio. "Glavni korak, s američke strane, jest da Senat da svoj pristanak. NATO, sa svoje strane, ima konrektne Pristupne protokole koji bi trebali biti dovršeni do ljeta, vjerujem u srpnju. Nakon potpisivanja protokola počinje ratifikacija. Cjelokupan proces traje oko godinu dana ili malo više od toga. Bilo bi izvrsno kad bi se sve dovršilo do summita u travnja 2009. godine. Boraviti u Zagrebu s čelnicima Hrvatske, Albanije i Makedonije te vidjeti koliko su ostvarile te zemlje od devedesetih godina, bilo je ohrabrujući primjer što se može dogoditi kad naša politika, u ovom slučaju dvostranačka, poluči rezultat".

U izlaganju Daniela Fate, pomoćnika američkog ministra obrane za europsku i NATO politiku stoji da su Hrvatska, Albanija i Makedonija ostvarile značajan napredak u proteklih osam godina te da je svaka od njih čimbenik stabilnosti ne samo na Balkanu nego i šire. Fata je podsjetio da su te zemlje već iskazale jasnu predanost obvezama koje donosi članstvo u NATO savezu te da dijele američke vrijednosti demokracije, ljudskih prava i slobode. Prema njegovim riječima, Hrvatska, Albanija i Makedonija naporno su radile kako bi dobile pozivnicu za članstvo u NATO savezu te će pridonijeti njegovom jačanju.

Fata je izvjestio da će pristupni pregovori biti održani ovaj i slijedeći mjesec kako bi se Pristupni protokoli pripremili za potpis zemalja članica NATO-a do kraja srpnja. Dok se budu vodili pristupni prgovori, dodao je, nastavit ćemo poticati Albaniju i Hrvatsku da dovrše preostale reforme. "Hrvatska je iskazala provjerenu političku i ekonomsku zrelost te je važan partner na bojišnici. Danas, ona je izvoznik stabilnosti. S Makedonijom i Albanijom aktivan je Partner u Jadranskoj povelji, osigurava vojne i policijske snage u jedanaest mirovnih misija Ujedinjenih naroda diljem svijeta te snažno pridonosi tekućim operacijama NATO saveza" - stoji u govoru Daniela Fata.

Fried je pak izrazio razočarenje Sjedinjenih Država zbog toga što Makedonija nije dobila poziv za članstvo u NATO savezu. "Nalazimo se usred pregovora koje vodi pregovarač Ujedinjenih naroda Matt Nimetz kako bi se pomoglo Makedoniji i Grčkoj da pronađu rješenje oko naziva. Osobno sam nazočio sastancima predstavnika obje zemlje. Sjednjene Države podržavaju rad pregovarački proces. Ohrabruje da su obje vlade predane pregovorima i pronalaženju rješenja".

Na pitanja kongresnika oko mogućeg daljnjeg proširenja NATO saveza na Ukrajinu i Gruziju pomoćnik američke državne tajnice Daniel Fried rekao je da dosadašnja iskustva pokazuju kako je širenje Saveza dobro za sigurnost u cjelini te da je, u tom smislu, dobro i za Rusiju.

XS
SM
MD
LG