Linkovi

Održanje mira i eliminacija al-Qaide - glavna postignuća Daytona


Richard Holbrooke, bivši američki diplomat koji se smatra najzaslužnijim za postizanje Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, piše - netom po povratku iz te zemlje - za Washington Post što je sve tamo vidio, te ocjenjuje postignuti napredak.

U članku nazvanom “Lekcije iz Daytona za Irak” Richard Holbrooke navodi da je Daytonski mirovni sporazum često bio predlagan kao model za druge mirovne napore u zemljama s dubokim etničkim ili vjeriskim razlikama. “Bosanski federalizam je bio spominjan kao mogući model za – Irak” – piše Holbrook te ističe kako je svijet Bosni i Hercegovini “…više ili manje okrenuo leđa…Vratio sam se u Bosnu da iz prve ruke vidim kakva je tamo situacija i ono što sam našao od važnosti je za mnoga druga područja, uključujući i Irak” – piše Holbrook u Washington Postu te je čak davao i ocjene za postignuća na raznim poljima.

Najveću ocjenu 'A+' dao je za temeljni cilj Daytona – uspostavu i održavanje mira naglasivši da to nije koštalo niti jedan američki život ili život nekog od pripadnika NATO saveza. Ocjenu 'A' dao je za uklanjanje, kako kaže …male skupine…islamskih ekstremista iz BiH: “Ta je skupina kasnije postala poznata kao al-Qaida i bili smo zabrinuti zbog njihove nazočnosti u Bosni. No, Daytonskim mirovnim sporazumom NATO je dobio pravo da ih napadne. Da nije bilo Daytona, al-Qaida bi vjerojatno planirala terorističke napade od 11. rujna 2001.godine iz Bosne, a ne iz Afganistana” – napominje Richard Holbrooke.

Za ujedinjenje BH oružanih snaga Holbrooke daje ocjenu 'B+', za ekonomsku integraciju 'C+' navodeći korupciju kao glavni problem. Projekat približavanja BiH Europskoj uniji od Holbrooka dobiva ocjenu 'B -', a politička integracija još slabiji C minus. Navodi propali pokušaj ustavnih reformi iz 2006. godine, izdvajajući Harisa Silajdžića kao glavnog krivca. “On se protivio smatrajući da će reforme ojačati Srbe” – kaže Holbrooke za Silajdžića istaknuvši da je Milorad Dodik ispočetka podržavao plan, ali da se kasnije okrenuo od reformi ka Beogradu i Moskvi. “Sada traži način da u svakom pogledu oslabi ili paralizira središnju vladu u Sarajevu. Dodik se zalaže za neovisnost njegovog entiteta, Silajdžić se zalaže za ukidanje oba postojeća. Obojica znaju da takvi stavovi nisu dopušteni Daytonskim mirovnim sporazumom, ali nastavljaju s nazadnom politikom koja može ozbiljno destabilizirati Balkan. Treba se prisjetiti da je takva politika i dovela do rata u BiH” – piše Holbrooke.

Odnos Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice ne zaslužuje, po Holbooke-u, veću ocjenu od C minus, a odnos sa Sjedinjenim Državama C plus: “Politički napredak u BiH je počeo opadati kada je postalo jasno da Bosna nije prioritet Bushove administracije. Washingtom mora zapamtiti da bez snažnog američkog čelništva napredak u Bosni jednostavno može nestati. Odluka da se postrojbe NATO saveza zamijene s manjim vojnim snagama Europske unije bila je velika greška, a tu je odluku posebno diktirao tadašnji američki ministar obrane Donald Rumsfled.” Neposrednog nasljednika Paddyja Ashdowna Holbrooke naziva “…slabim, koji je dalje podrio reforme". Za aktualnog Visokog povjerenika međunarodne zajednica Miroslava Lajčaka Holbrooke kaže da "ima diplomatsko znanje, ali nema dovoljno potpore u Bruxellesu i gotovo svemu što učini protive se Rusi” - veli Holbrooke koji je za aktivnost Rusije u Bosni I Hercegovini rezervirao uvjerljivo najnižu ocjenu F…

“Nijedan sporazum ne vrijedi ukoliko nije naširoko primjenjen, a politički aranžmani moraju odražavati povijesne i etničke realnosti. Jedinstvena država s jakom središnjom vlašću može funkcionirati u Japanu ili Francuskoj, ali ne i u Bosni, niti, vjerujem, u Iraku, Afganistanu ili Sudanu. Vlast u takvim zemljama mora biti podijeljena između središnje vlada i saveznih država ili pokrajina, kao u Americi, Njemačkoj i Indiji. Sjedinjene Države moraju takvu situaciju prepoznati i u Iraku” – tvrdi Richard Holbrooke u svom članku u Washington Postu.

XS
SM
MD
LG