Linkovi

Konzumiranje alkohola povećava rizik od oboljenja od raka dojke


Karcinom dojke je jedan od vodećih uzroka smrti kod žena diljem svijeta. U par proteklih godina, velika se pažnja posvetila načinima smanjivanja rizika od obolijevanja od ove bolesti. A jedan od naputaka odnosio se na konzumiranje alkohola.

Nedavno objavljeni rezultati istraživanja pokazali su da konzumiranje alkohola utječe na neke vrste karcinoma dojke više nego na druge. Današnji sugovornik je doktorica Jasmine Lew s medicinskog instituta Howard Hughes. Ona je obradila podatke prikupljene na gotovo 200 tisuća žena u studiji koja je otpočela 1995. godine. Informacije su prikupljene putem upitnika.

"Jedna grupa pitanja odnosila se na vrstu hrane koju su konzumirale, količinu koju su unosile i frekvenciju obroka. Pitanja o konzumiranju alkohola dala su nam informaciju o tome koliko su piva pile tijekom godine ili koliko su konzumirale vina ili žestokih pića," kaže doktorica Lew.

Rezultati su pokazali jasnu povezanost između količine alkohola koju su žene unijele i povećanog rizika od obolijevanja od raka dojke. Ovi tumori su spadali u jednu posebnu grupu karcinoma koji su sadržavali receptore za dvije vrste steroidnih hormona – estrogen i progesteron.

"Tumori dojke koji sadržavaju receptore za estrogen i progesteron su najčešće vrste tumora kod žena nakon menopauze," dodaje doktorica Lew.

I jedan i drugi steroidni hormon normalno se sintetizira u tijelu žena. Njihova se količina značajno smanji kad žena uđe u menopauzu i ta bi smanjena koncentracija u organizmu trebala rezultirati manjom frekvencijom karcinoma dojke koji imaju receptore za ove hormone. No, kod žena u menopauzi koje su konzumirale alkohol, rizik od nastajanja ovih tumora je bio znatno veći. Doktorica Lew pojašnjava:

"Konzumiranje jednog pića dnevno povećalo je rizik za 7%, a kod žena koje su konzumirale i do tri pića dnevno, rizik je bio 51% veći."

Doktorica Lew nam pojašnjava da konzumiranje alkohola samo po sebi ne znači da će osoba automatski oboljeti od karcinoma dojke, ali povećava šanse da se bolest razvije. Rad je u cjelini prezentiran znanstvenoj javnosti na nedavno održanom skupu Američke akademije za istraživanje raka.

XS
SM
MD
LG