Linkovi

Američki sportaši i Olimpijske igre u Pekingu


Dok se Peking priprema za doček stotine tisuća posjetitelja Olimpijskih igara u kolovozu brojni američki sportaši uzimaju u obzir pitanja koja su dovela do nedavnih prosvjeda. Dok neki od njih najavljuju da će uporabiti Olimpijadu kao platformu za skretanje pozornosti na genocid u Darfuru ili na stanje ljudskih prava u Kini drugi vjeruju da politici nema mjesta na Olimpijskim igrama.

Američke košarkašice tek se trebaju kvalificirati za Olimpijadu. Njihova izbornica je Anne Donovan koja je 1980. godine bila mlada sportašica kad je tadašnji američki predsjednik Jimmy Carter donio odluku da se Olimpijada bojkotira zbog invazije Sovjetskog Saveza na Afganistan. "Ne znam mnogo sportaša koji su povjerovali da je bojkot predstavljao izraz patriotizma. Mnogi od nas smatrali su to kao miješanje sporta i politike, kaže Anne Donovan" - koja se nadmetala na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine gdje je osvojila zlatnu medalju.

Osvrćući se na nadolazeću Olimpijadu ona kaže. "Ova Olimpijada bez sumnje otvara neka pitanja o kojima i ja osobno imam čvrst stav. No Olimpijske igre se tiču mira, stavljanju u stranu politike kako bi se osiguralo da u prvom planu budu nadmetanja sportaša".

Na nedavnom skupu Američkog olimpijskog odbora u Chicagu sportašima su postavljana pitanja oko situacije u Darfuru i Tibeta. Američka nogometašica Abby Wambach kazala je: "Ne vjerujem da svi moraju biti aktivisti te da svi moraju imati mišljenje o tim pitanjima, rekla je te izrazila vjerovanje da je postizanje rezultata na Olimpijadi najbolji način sportaša za upućivanje poruke".

Šesterostruki osvajač zlatne medalje Michael Phelps nema stav oko bojkota Olimpijade te kaže da je toliko usmjeren na treninge da nema vremena za druge stvari. "Dogodit će se ono što se mora dogoditi. Na meni je da se pripremim što bolje mogu za nadmetanja".

Pa ipak neki sportaši pokušavaju skrenuti pozornost na politička pitanja. Team Darfur organizacija je sportaša, uključujući neke američke, koji žele iskoristiti Olimpijadu kao platformu za skretanje pozornosti na patnje ljudi u Darfuru.

XS
SM
MD
LG