Linkovi

Pitanje imigracije na vrhu dnevnog reda Sjeverno-američkog summita


Predsjednik Bush jučer i danas domaćin je u New Orleansu premijeru Kanade Stephenu Harperu i meksičkom predsjedniku Felipeu Calderonu. Američki predsjednik pratio je predsjednika Calderona na svečanosti otvaranja najnovijeg meksičkog konzulata u New Orleansu. Stari konzulat otvoren je još daleke 1822, vrlo brzo nakon što je Meksiko stekao neovisnost od Španjolske. Zatvoren je 2002. godine, međutim, tisuće meksičkih radnika došlo je u ovaj grad nakon uragana Katrina 2005. raditi na projektima obnove. Na svečanom otvaranju konzulata predsjednik Calderon je putem prevoditelja rekao kako Meksiko želi pomoći i zaštititi svoje građane u američkim saveznim državama Louisiana i Mississippi, koje će novi konzulat opsluživati.

"Ponovnim otvaranjem ovog konzulata bit ćemo u stanju zajamčiti Meksikancima koji žive u Louisianni i Mississippiju pomoć meksičke vlade. Moja je obveza da osiguram da gdje god se nalazi meksički državljanin on ili ona imaju podršku naše vlade" – izjavio je meksički predsjednik. Oko 30 tisuća Meksikanaca nalazi se u New Orleansu, kao dio dotoka radnika iz raznih dijelova Južne Amerike koji su došli raditi na poslovima čišćenja i u građevinskoj industriji. Predsjednik Calderon to je nazvao prirodnom posljedicom jer Sjedinjene Države imaju prednost u kapitalu, a Mekisko u radnoj snazi.

I dok se predsjednik Bush zalaže za program gostujućih radnika kojim bi se omogućilo radnicima iz Meksika da dođu u Sjedinjene Države s radnim vizama, Kongres je ovo pitanje privremeno skinuo s dnevnog reda nakon što su takav program neki kritičari nazvali amnestijom. Imigracija više nije vodeće pitanje američke predsjedničke izborne kampanje jer se sve troje preostalih kandidata zalaže za neki oblik sveobuhvatne reforme, ali istovremeno podržava striktniju kontrolu na granici.

Nakon susreta i privatnog razgovora s gospodinom Calderonom, predsjednik Bush se pohvalno izrazio o bilateralnim nastojanjima u borbi protiv krijumčarenja droga. "Sa svoje strane moramo naporno raditi kako bismo smanjili korištenje droga, a istovremeno moramo s vama surađivati i bolje koordinirati da porazimo krijumčare droga. Moramo nastaviti našu inicijativu koju smo započeli tijekom vaše administracije, gospodine predsjedniče, a to je da se zaustavi i krijumčarenje oružja koje dolazi iz Sjedinjenih Država u Meksiko".

Kanadski premijer Stephen Harper uglavnom je usredotočen na trgovinska pitanja na ovom trilateralnom summitu, ali očekuje se da će s predsjednikom Bushom razgovarati i o jednom konkretnom pograničnom pitanju – potrebi da se proširi most koji povezuje dvije zemlje između Detroita na američkoj strani i Windsora na kanadskoj. Most je pušten u promet 1929. godine kad je bilo znatno manje prometa između dvije zemlje. Sada – djelomično kao rezultat Sjeverno-američkog sporazuma o slobodnoj trgovini NAFTA-e – promet se dramatično povećava. Sinoć su trojica sjeverno-američkih čelnika imala zajedničku večeru u New Orleansu, a jutros će voditi i formalne razgovore.

XS
SM
MD
LG