Linkovi

Dan zemlje zaslužan za rađanje modernog ekološkog pokreta


Danas se obilježava Dan Zemlje, međunarodni događaj, pokrenut 1970, koji se smatra zaslužnim za rađanje modernog pokreta za zaštitu okoliša. Prvo obilježavanje Dana Zemlje, prije gotovo četiri desetljeća, bio je zamišljen kao prvi ekološki prosvjed na nacionalnoj razini u povijesti Sjedinjenih Država.

Rezultat je bio – prema Kathleen Rogers, predsjednici organizacije Earth Day Network – globalni pokret za očuvanje okoliša. "Pokret je prerastao iz godišnjeg događaja u Sjedinjenim Državama u međunarodnu prigodu u oko 180 zemalja. Na nekim mjestima, to je dan slavljenja Zemlje, ali, većinom, posebice sada, to se pretvorilo u dan akcije, premišljanja i rasprava – ponekad i prosvjeda! – oko trenutnog stanja našeg okoliša, specifično pitanja klimatskih promjena".

Utemeljiteljem Dana Zemlje prvenstveno se smatra senator Gaylord Nelson, koji je umro 2005. "Jednog dana mi je palo na pamet da, ako bismo uspjeli izvesti prosvjed diljem zemlje oko stanja okoliša, koji bi bio dovoljno jak da protrese establishment, to bismo pitanje doveli u političke rasprave. Eto tako sam došao na ideju o Danu Zemlje" .

Cilj je danas malo drugačiji - kaže Kathleen Rogers. "Potičemo ljude diljem svijeta da traže od svojih vlada i parlamenata da učine drastične pomake u vezi s klimatskim promjenama".

Među osam američkih gradova u kojima su bili održani prosvjedi bio je i Washington, gdje je – na Nacionalnom Mallu – sve i počelo davne 1970. godine.

U međuvremenu, brojni su dragovoljci radili na čišćenju ili pošumljavanju, kao u Zapadnoj Virginiji, gdje skupina od 50 dragovoljaca želi posaditi sedam tisuća stabala crvene smreke, kako bi ovdje u dubokoj šumi priroda izgledala kao prije jednog stoljeća, prije nego su čovjek i vatre uništili ogromne šumske površine. Ovi ljudi, najvjerojatnije, neće vidjeti rezultat svog teškog rada, jer crvenoj smreki treba 80 godina da naraste, ali buduća šuma će trajati najmanje 300 godina. To i jeste poruka - učinimo nešto sada kako bi naša djeca i naši unuci i praunuci imali koristi od toga.

XS
SM
MD
LG