Linkovi

Papa okočao šestodnevni posjet SAD


Papa Benedikt jučer je okončao svoj šestodnevni posjet Sjedinjenim Državama služeći svet misu pred 57 tisuća ljudi na stadionu newyorške baseball momčadi Yankees. Poglavar Rimokatoličke crkve pohvalio američku tradiciju slobode vjeroispovijesti tijekom mise.

Po dolasku Papa je obišao u papamobilu oko terena prepunog stadiona. Masa je mahala bijelim i žutim maramama, bojama Vatikana, i svoje je odobravanje izražavala onakvim bučnim entuzijazmom koji obično vidimo na rock koncertima. Tijekom svoje propovijedi Papa Benedikt je govorio o jedinstvu, što je bila i jedan od ključnih tema njegova posjeta. Također je slavio dvjesto godišnjicu katoličkih biskupija u Baltimoru, Bostonu, New Yorku, Philadelphiji i Louisvilleu, u Kentuckyju, te je odao priznanje tradiciji vjerskih sloboda u Sjedinjenim Državama koje su – kako je rekao – omogućile velikim valovima imigranata da izgrade snažnu mrežu crkvi i institucija. "U ovoj zemlji vjerske slobode katolici nisu pronašli samo slobodu da prakticiraju svoju vjeru već i da u potpunosti sudjeluju u građanskom životu, iznoseći svoja duboka moralna uvjerenja u javnosti i surađujući sa svojim susjedima u oblikovanju jednog vibrantnog demokratskog društva".

Papa je također govorio na španjolskom jeziku. Više od 550 svećenika bilo je na stadionu da udjele svetu pričest sudionicima. Neposredno prije početka mise stotine golubova je pušteno na kraju dvosatnog koncerta nade na kojem je sudjelovalo nekoliko poznatih pjevača, kao što Jose Feliciano, tenor Ronan Tynan i Harry Connic mlađi.

Mnoge poznate osobe iz političkog života također su bile na misi, uključujući i newyorškog gradonačelnika Michaela Bloomberga. Inače ovo je treći i posljednji put da neki papa služi misu na Yankee stadionu. Krajem ove baseball sezone stadion će biti srušen a na istoj lokaciji izgradit će se novi.

XS
SM
MD
LG