Linkovi

Web stranica tjedna - ocjene filmova, glazbe, igara i knjiga


Jedna od najzanimljivijih stvari veznih za Internet jest da tamo svatko može biti stručnjak. Sa samo par poteza na tipkovnici, svatko može dati svoju analizu političkih dogadjaja ili pak podijeliti svoje mišljenje o nekom tek izašlom filmu. No, zar ne bismo trebi pridali više pozornosti mišljenju pravog stručnjaka?

To je ideja našeg ovotjednog odredišta u kibernetskom prostoru. Mjesto je to na kom su skupljene kritike, ocjene i mišljenja o filmovima, knjigama, video igrama, glazbi i televizijskim emisijama.

"Metacritic je glavni centar za sve stranice s kritikama, ocjenama i mišljenjima. To je vrlo jednostavan i brz način da nađete preglede i ocjene filmova, igara, glazbe, a sve to bez da morate previše istraživati", kaže Marc Doyle jedan od osnivača web stranice Metacritic.com koja skuplja preglede i ocjene svih filmova, glazbenih albuma i igara, a potom se izračunava srednja ocjena pridajući pri tom više važnosti mišljenjima stručnjaka iz bolje poznatih organizacija, nego onim manje poznatim kritičarima iz drugih publikacija ili s Internet stranica.

"U načelu, mi tražimo ljude koji su svima poznati, poput onih koji pišu za New York Times, L.A. Times, i kritičare kao što su Roger Ebert, ili Joe Morgenstern koji piše za Wall Street Journal. Njima pridajemo više važnosti nego nekim kritičarima za koje ljudi nisu nikad čuli. To je nešto što smo i sami naučili kroz ovaj proces, i mislim da su korisnici naše web stranice prilično zadovoljni", kaže gospodin Doyle.

Na primjer, najnoviji album grupe Radioheads, In Rainbows, dobio je 88 od mogućih 100 bodova, na osnovu 42 ocjene, dok je posljednji film iz serije National Treasure, Book of Secrets, nakon zabilježenih 26 ocjena, završio tek na 48. mjestu. Ono što je odlično na ovoj stranici jest da možete dobiti vrlo jasan pregled svih ocjena koje su čak označene različitim bojama. Uz to, korisnici ove stranice mogu zabilježiti i svoje komentare, te i sami ocijeniti sve što pregledaju.

Metacritic uključuje ocjene filmova, knjiga, DVD-a, televizijskih emisija i video igara. Pomislili bismo da su filmovi najpopularnija kategorija, no Doyle kaže da video igre imaju najviše posjetitelja. Dodaje da je to vjerojatno zato što film možemo vidjeti u samo par sati, i to po relativno niskoj cjeni:

“Kod video igara to nije slučaj. Za video igru u prosjeku morate odvojiti oko 60 dolara, i provest ćete oko 30 do 50 sati igrajući tu igru, tako da zaista želite znati što više o toj igri prije nego je kupite.”

Za pregled i ocjene filmova, igara i glazbe, posjetite web stranicu www.metacritic.com.

XS
SM
MD
LG