Linkovi

'Bin-Ladenovi: jedna arapska obitelj u američkom stoljeću'


'Bin-Ladenovi: jedna arapska obitelj u američkom stoljeću'
'Bin-Ladenovi: jedna arapska obitelj u američkom stoljeću'

Knjiga bivšeg novinara Washington Posta Stevea Colla usredotočena je više na obitelj bin-Laden negoli na samog Osamu

Posljednjih godina objavljeno je nekoliko biografija Osame bin Ladena. U gotovo svakoj od njih značajan dio je posvećen i obitelji čelnika al-Qaide, međutim, nova knjiga iz pera bivše novinara Washington Posta Stevea Colla, usredotočena je više na samu obitelj bin-Laden negoli na samog Osamu. Naslov knjige: Bin-Ladenovi: jedna arapska obitelj u američkom stoljeću.

Osama bin Laden jedno je od pedeset i četvero djece Mohameda bin Ladena, koji se od nepismenog zidara transformirao u enormno bogatog i utjecajnog poslovnog čovjeka. Njegovi potomci prva su generacija rođena u Saudijskoj Arabiji, a on sam rođen je između dva svjetska rata u jednom zabačenom mjestu u Jemenu.

Autor knjige Bin-Ladenovi kaže da ga je tijekom rada na ovoj knjizi zaprepastila svojevrsna globaliziranost gotovo svih članova obitelji Osame bin-Ladena: "Ono što je upečatljivo u svemu tome jest koliko rano je takvo ponašanje postalo vidljivo u njihovim životima u dvadesetom stoljeću. Otac koji je bio imigrant u Saudijskoj Arabiji i koji je stvorio to ogromno bogatstvo, pripadao je dijaspori koja je često putovala čak i u doba jedrenjaka i kolonijalnih carstva. Još početkom pedesetih on je imao svoje predstavnike u New Yorku, za njega su radili građevinari iz Italije, američki konzultanti, koristio je radnike iz cijelog arapskog i muslimanskog svijeta. Jedan od njegovih talenata bila je njegova sposobnost da bude uspješan čelnik raznolikih pristaša i radnika, raznolikih rukovodioca. Međutim, to je uvijek ostvarivao u kontekstu jedinstva islamske kulture koja je bila definirana ortodoksnim ekstremistima u Saudijskoj Arabiji. I mislim da se tragovi toga vide u karijeri samog Osame bin-Ladena, međutim, on je iskoristio taj talent u posve druge svrhe."

Steve Coll kaže da je fascinantna različitost putova kojima je krenulo dvadeset i petero Osamine braće sama činjenica da su uspjeli krenuti simultano u toliko različitih smjerova. Primjerice, jedan od braće, Hassan, kupuje udio u poznatom lancu restorana Hard Rock Cafe u Kuvajtu, Turskoj i Libanonu.

"Hassan otvara novi Hard Rock Cafe u Bejrutu, na zidove stavlja riječi pjesama John Lennona kao što je Imagine i drugu rock-and-roll memorabiliju. Istovremeno, tek nekoliko stotina milja dalje njegov polubrat skuplja ljude i ideje kako bi pokrenuo rat protiv istih tih vrijednosti koje je njegov brat slavio. Spektar ličnosti braće iz te generacije i njihovih izbora jest uistinu nešto fascinirajuće," kaže Coll.

Jedan od najzanimljivijih likova obitelji je i najstariji brat Salem. Studirao je u Londonu, slušao Beatlese i Rolling Stonese i želio postati pjevač. Poznavao je Emmylou Harris, imao prijatelja koji je svirao u rock-bandu, ali je uz to bio i poslovni čovjek koji je često plaćao da bi pjevao sa zvijezdama. "On je bio entuzijastički nastrojen prema Zapadu u istoj mjeru u kojoj se poslije pokazalo da je Osama neprijateljski nastrojen. U obitelji bin-Ladena postoji određena karizma koja se uočavala kod oca, ali i kod Salema. Za mene kao pisca i novinara on je pravi dar jer nisam uopće imao pojma da takav lik postoji u bin-Ladenovoj obitelji. On je bio pilot, glazbenik i pustolov. Na neki način u njemu je postojao određeni američki duh. Umro je 1988. godine, dva mjeseca prije negoli je al-Qaida osnovana. On je na Osamu imao enorman utjecaj i bio je u izvjesnoj mjeri njegov suradnik u borbi protiv Rusa u Afganistanu," kaže Coll.

Knjiga Stevea Colla ne pruža nam samo najpodrobniji psihološki portret brutalnog terorista Osame, ni skoro epsku priču o njegovoj velikoj obitelji, već pokazuje i ključnu ulogu koju su njegovi rođaci i njihove veze s kraljevskom obitelji Saud imali u oblikovanju njegovog načina razmišljanja, njegovih ambicija i njegovih taktika.

Steve Coll nagrađen je Pulitzerovom nagradu za svoju prijašnju knjigu Rat duhova: tajna povijest CIA-e, Afganistana i bin-Ladena. Novu knjigu Bin-Ladenovi: jedna arapska obitelj u američkom stoljeću objavila je izdavačka kuća Penguin Books.

XS
SM
MD
LG