Linkovi

Papa Benedikt pozvao sve zemlje svijeta da poštuju ljudska prava


Papa Benedikt je u govoru u Ujedinjenim narodima pozvao sve zemlje svijeta da poštuju ljudska prava. Glavni naglasci iz papina govora odnosili su se na važnost dijaloga, diplomacije i ljudskih prava. Papa Benedikt je rekao da svaka zemlja ima odgovornost da zaštiti svoje stanovnike od ozbiljnih i kontinuiranih kršenja ljudskih prava kao i humanitarnih kriza – bilo da su one posljedica ljudske djelatnosti ili pak prirodne katastrofe. Papa je govor održao na engleskom i francuskom jeziku.

"Ako to zemlje nisu sposobne učiniti, međunarodna zajednica mora intervenirati – ali legalnim putem koji definira Povelja Ujedinjenih naroda i drugi međunarodni dokumenti" - rekao je poglavar Katoličke crkve.

Čak i onda kada je intervencija međunarodne zajednice u skladu s tim načelima, to ne znači da se zemlji u kojoj se intervenira može nametnuti svojevoljna ograničena suverenost – rekao je papa Benedikt. On je dodao da se trebaju pronaći načini prevencije sukoba, odnosno njihova mirnog rješavanja putem diplomacije. Iskoristiti se treba i najmanji trag želje za dijalogom i želje za pomirenjem – rekao je poglavar Katoličke crkve.

Naglasio je da je poštivanje ljudskih prava najbolji način da se eliminiraju nejednakosti među zemljama i društvenim slojevima, a tako će onda – dodao je on – svi biti sigurniji. "Žrtve kojima je ljudski dignitet povrijeđen lako postaju predvodnici u nasilju…" - dodao je Papa Benedikt XVI.

On je naglasio da poštivanje vjerskih sloboda također spada u domenu ljudskih prava.

Nakon govora u Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda, papa se sreo sa zaposlenicima svjetske organizacije. Papa će u New Yorku posjetiti jednu katoličku župu te jednu sinagogu.

XS
SM
MD
LG