Linkovi

Žrtve pedofilskih skandala kažu da je susret s Papom bio emocionalan te da im je 'povratio nadu'


Američki mediji javljaju o prvim reakcijama žrtava pedofilskih skandala koje su se jučer sastale s papom Benediktom. Kažu da je susret bio 'emocionalan' te da im je 'povratio nadu'.

S papom se jučer u veleposlanstvu Vatikana u Washingtonu sastalo najmanje pet osoba, muškaraca i žena, koje su u djetinjstvu bile spolno zlostavljane od strane katoličkih svećenika.

Jedan od njih, Bernie McDaid, rekao je papi da je 'u redovima svećenika prisutno kancerogeno tijelo'. Gospodin McDaid je dodao da ima dojam da će u vezi s ovim problemom papa 'nešto poduzeti'. Olan Horne – također jedna od žrtava – izjavio je za CNN da se papa ispričao te da je 'razumio dubinu problema'.

Papin glasnogovornik je rekao da se svaka od žrtava ponaosob susrela s papom, da su se neke pri tome rasplakale, te da je papa za njih imao riječi ohrabrenja i utjehe.

Organizacija koja okuplja žrtve pedofilskih skandala u katoličkoj crkvi nazvala je ovaj događaj 'malim i zakašnjelim korakom na putu koji će biti vrlo dugačak'.

Bostonski kardinal Sean O'Malley rekao je da je sastanak sa žrtvama zatražio papa, koji je prethodno na misi na stadionu u Washingtonu izrazio duboko žaljenje zbog boli i štete koje su žrtvama nanijeli svećenici pedofili.

Zbog ovakvog ponašanja iz katoličke je crkve u Americi uklonjeno više stotina svećenika a crkva je žrtvama isplatila odštetu od oko dvije milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG