Linkovi

Papa Benedikt danas u New Yorku


Vatikan je priopćio da je Papa Benedikt jučer imao privatni susret u Washingtonu s manjom skupinom osoba koje su bile seksualno zlostavljane od katoličkog klera. U priopćenju Vatikana kaže se da je do susreta došlo sinoć, a da je s Papom bio bostonski nadbiskup, kardinal Sean O'Malley. Papa je rekao žrtvama da će se moliti za njih i za sve žrtve seksualnog zlostavljanja.

Inače, tijekom jučerašnjeg dana Papa je služio misu pred oko 45 tisuća stanovnika Washingtona i drugih – na stadionu washingtonske baseball momčadi Nationals, trećeg dana posjeta Sjedinjenim Državama. Papa je govorio o stanju u američkoj katoličkoj crkvi, koja je – kako je rekao – na raskrižju. Izrazio je zabrinutost zbog krhkih temelja suvremenog društva – koje karakteriziraju otuđenje, nasilje i sve jače ignoriranje Boga.

Danas Papa Benedikt stiže u New York gdje će se prvo zaustaviti u sjedištu Ujedinjenih naroda i obratiti se Glavnoj skupštini. Poglavar Rimokatoličke crkve susrest će se s glavnim tajnikom svjetske organizacije Ban Ki-moonom i pozdraviti osoblje UN-a.

Do Papina posjeta dolazi točno godinu dana nakon što ga je glavni tajnik Ban Ki-moon posjetio u Vatikanu. Gospodin Ban nagovijestio je novinarima o čemu će razgovarati s Papom. "Očekujem da ću s Papom razgovarati o cijelom nizu pitanja, počevši od iskorjenjivanja siromaštva, programa Ciljevi za razvoj milenija, klimatskim promjenama i dijalogu među civilizacijama. Ovih dana sučeljeni smo s mnogim izazovima. Potrebna nam je uistinu snažna podrška Pape. S nestrpljenjem očekujem naš susret u petak".

Posljednji Papa koji je posjetio Sjedinjene Države bio je Ivan Pavao Drugi – prvi put 1979.-e, a drugi put 1995. godine. Jedini Papa koji je posjetio Ujedinjene narode dosad bio je papa Pavao Šesti 1965. godine. Nadbiskup Celestino Migliore Papin je predstavnik u Ujedinjenim narodima. Pružio je novinarima određene naznake o tome što će papa Benedikt govoriti u svom obraćanju Glavnoj skupštini. "Papa Benedikt neće nužno spominjati konkretne krize u svijetu – nažalost, previše ih je da bi se o njima moglo govoriti u nekoliko minuta. Ali sigurno će, dolazeći u Ujedinjene narode kao hodočasnik mira, reći da ne možemo temeljiti svoje odnose na lažnom poimanju da je "sila u pravu". Da ne možemo izgraditi našu budućnost na jednostavnoj ravnoteži moći. Naša se budućnost morat temeljiti na poštovanju univerzalnih istina i našoj zajedničkoj humanosti".

Nakon obraćanja Glavnoj skupštini sveti otac će se susresti s nekim dužnosnicima Ujedinjenih naroda i potom će se obratiti nekoliko stotina uposlenika svjetske organizacije. Na maloj svečanosti Papi će biti uručen buket cvijeća od jedne djevojčice i jednog dječaka, a potom će Zbor Međunarodne škole Ujedinjenih naroda izvesti svoju točku. Kasnije tijekom dana Papa će posjetiti katoličku crkvu Svetog Josipa i jednu sinagogu u New Yorku.

XS
SM
MD
LG