Linkovi

Savez za žene, vjeru i razvoj nudi program za globalno okončavanje siromaštva žena


Dostojanstvenici iz cijeloga svijeta okupili su se nedavno u Washingtonu da bi lansirali ambiciozni projekt kojemu je cilj okoncati globalno siromastvo zena.

Prema statistikama Ujedinjenih naroda, sedamdeset posto zena u svijetu je siromasno; samo jedan posto zena nositelji su prava na nekretnine; dvije trecine ukupnog broja nepismenih u svijetu cine – zene.

Organizacije za prava zena postoje u mnogim zemljama, ali sada, jedna nova skupina – Women, Faith and Development Alliance, Savez za zene, vjeru i razvoj – i nudi globalni program i vise od milijardu dolara financijske pomoci. Savez za cilj ima poboljsati ekonomski status zena i boriti se za promjene koje ce doprinjeti takvim poboljsanjima. Medju onima koji u toj inicijativi sudjeluju nalaze se liberijska predsjednica Ellen Johnson-Sirleaf, bivsi americki predsjednik Bill Clinton, jordanska kraljica Noor, bivsa irska predsjednica Mary Robinson te bivsa kanadska premijerka Kim Campbell.

Predsjedateljica saveza, bivsa americka tajnica Madeleine Albright kaze da su zene u mnogim zemljama ostvarile veliki napredak u smislu zakonskog priznanja njihovih osnovnih prava, ali da je to jos daleko od pravog napretka. "Cesto, cak i kad su zakoni promijenjeni, stvarna situacija u selima i gradovima ostaje ista. Zlostavljanje zena s enastavlja – domace nasilje, silovanja, prisilni pobacaji, ritualna osakacenja, zlocini casti, ubojstva zbog miraza, cak i ubijanje male djece samo zato sto su zenska. Neki kazu da je to sve lokalna kultura i da se tu ne moze uciniti nista. Ja kazem da se tu radi o kriminalu i svi mi pojedinacno imamo odgovornost takve zlocine zaustaviti".

Siromastvo, dodala je Madeleine Albright, nije prirodno stanje za covjecanstvo, vec rezultat izbora koji cine zemlje i drustva. Moguce je i neophodno je odabrati razne druge puteve za iskorjenjivanje siromastva medju zenama.

Novi ce savez, u borbi protiv nasilja nad zenama, udruziti napore desetaka medjunarodnih organizacija kako bi zenama bile otvorene vece mogucnosti za obrazovanje i za poduzetnistvo, ali i kako bi im na raspolaganju bili i bolji zdravstveni programi i laksi pristup pravdi.

XS
SM
MD
LG