Linkovi

Krv aligatora - lijek protiv virusa i infekcija


Što prvo pomislite kad netko spomene aligatore? Vjerojatno na slučajeve teških ranjavanja i smrti od zubiju ovih gmazova. Gotovo sigurno ne na nove načine liječenja. A upravo su to otkrili znanstvenici iz Louisiane: aligatori i njihov neobičan imunološki sustav mogli bi nam jednog dana pomoći u liječenju teških infekcija.

Dok je odrastao, Mark Merchant je loveći i ribareći u močvarama Louisiane proveo mnogo vremena kraj aligatora. Sada, on je profesor biokemije na Državnom sveučilištu McNeese u Lousiani i još uvijek je pun divljenja i rešpekta za te vrlo agresivne i teritorijalne predatore:

"Aligatori su vrlo agresivne životinje koje se međusobno žestoko bore za kontrolu svog teritorija. Tijekom takvih borbi sudionici nerijetko nanesu teške ozljede jedni drugima, uključujući ponekad i gubitak čitavog ekstremiteta."

Aligatori provedu čitav život u močvarama - što se mirno može nazvati 'juhom bakterija' - te bi tako, u skladu s iskustvima nas samih i drugih životinja, bili idealna meta za infekcije i komplikacije tih teških rana. No, Merchant kaže da to nije slučaj:

"Usprkos činjenice da žive u okruženju koje pogoduje inficiranju rana, aligatorima rane zarastaju uglavnom bez ikakvog znaka infekcije i vrlo brzo."

Takva su opažanja navela Merchanta da pobliže istraži imunološki sustav aligatora. Za sada, vrlo jaki dokazi ukazuju da bijele krvne stanice aligatora proizvode male proteine nevjerojatno jakog antibakterijskog i antifungalnog djelovanja. U eksperimentu, krv aligatora bila je izložena djelovanju 23 soja bakterija od kojih su sva 23 bila značajno oslabljena i brojem i biološkom aktivnošću. Uspoređujući to s ljudskom krvi, Merchant je otkrio da čovječji leukociti oslabe samo 8 od istih 23 sojeva bakterija. On i njegova ekipa se nadaju da će izolirati te male proteine iz aligatorove krvi i odrediti njihovu kemijsku strukturu, te, na koncu, razviti nove antibiotike za liječenje ljudi. Takvi bi lijekovi mogli biti u uporabi za 7 do 10 godina. Mark Merchant ističe da proteini iz krvi aligatora pokazuju obećavajuće rezultate i protiv virusa. On se nada da bi se njima možda moglo boriti protiv HIV-a, virusa koji uzrokuje AIDS.

XS
SM
MD
LG