Linkovi

Papa Benedikt zabrinut stanjem suvremenog društva koje karakteriziraju 'otuđenost, nasilje i ignoriranje Boga'


Papa Benedikt Šesnaesti služio je misu pred oko 45 tisuća stanovnika Washingtona i drugih – na stadionu u glavnom gradu SAD, trećeg dana njegovog posjeta Americi. Papa je govorio o stanju u američkoj katoličkoj crkvi, koja je – kako je rekao – na raskrižju. Izrazio je zabrinutost zbog krhkih temelja suvremenog društva – koje karakteriziraju otuđenje, nasilje i sve jače ignoriranje Boga.

Papa je pozvao katoličke čelnike u Sjedinjenim Državama da ulože dodatne napore kako bi se naglasila važnost vjere, nade i katoličkog jedinstva – u sve svjetovnijem društvu u kojem vladaju materijalističke vrijednosti. Papa je također iskazao žaljenje zbog pedofilskih skandala u kojima su, posljednjih desetljeća, svećenici spolno zlostavljali djecu.

Molitve su na stadionu u Washingtonu jutros bile izrečene na desecima jezika svijeta, iskazujući raznolikost regije glavnog grada Sjedinjenih Država u kojoj žive ljudi sa svih strana svijeta ali i globalni utjecaj Katoličke crkve. Nekoliko lokalnih zborova izvodilo je sakralnu glazbu mnogih zemalja, a nastupio je i operni pjevač Placido Domingo.

Papa se jučer sastao i s čelnicima katoličkih visokoškolskih ustanova, kao i s predstavnicima drugih vjerskih zajednica. Danas putuje u New York, gdje će se obratiti Ujedinjenim narodima te služiti misu na jednom stadionu. Papa će se također pomoliti na Nultoj točki na Manhattanu, gdje su stajali neboderi-blizanci.

XS
SM
MD
LG