Linkovi

Papa poziva američke biskupe na zacjeljivanje rana nakon skandala vezanih uz seksualno  zlostavljanje djece od strane svećenika


Papa Benedikt danas je zatražio od katoličkih američkih biskupa da se pozabave djecom žrtvama seksualnog zlostavljanja od strane svećenika – skandala koji je ozbiljno narušio ugled Rimokatoličke crkve posljednjih nekoliko godina. Ovo je poglavar Rimokatoličke crkve izjavio kasno sinoć obraćajući se u Washingtonu skupini američkih biskupa.

Svoj je govor papa Bendikt održao u Bazilici Nacionalnog svetišta bezgrešnog začeća ovdje u Washingtonu, najvećoj katoličkoj crkvi u Sjevernoj Americi i jednoj od deset najvećih na svijetu. Napomeno je da je skandal vezan uz seksualno zlostavljanje djece od strane katoličkih svećenika "ponekad bio vrlo loše tretiran problem" i zatražio je od biskupa da poprave takvu situaciju. "To je vaša Bogom dana odgovornost kao svećenika da zacijelite rane koje su prouzročene gubitkom povjerenja, da usvojite izlječenje, da promičete pomirenje i da posegnete s brižnom pažnjom prema onima koji su ozbiljno zgriješili".

Poglavar Rimokatoličke crkve je također zatražio od biskupa da pomognu katoličkim svećenicima kako bi nadvladali sramotu koju su iskusili kao rezultat te krize. Dodao je da bi politika i programi usvojeni kako bi se zacijelila situacija trebali biti postavljeni u jedan širi kontekst. "Moramo hitno ponovno procijeniti koja je to ljestvica vrijednosti temelj društva kako bi se razumni moralni oblik mogao ponuditi mladima, ali i odraslima. Svi u tome igraju ulogu – ne samo roditelji, vjerski čelnici i vjeroučitelji, već i mediji i industrija zabave. Naravski, svaki član društva može pridonijeti toj moralnoj obnovi i imati koristi od nje".

Kasnije je u svom govoru Papa upozorio na sekularizam, materijalizam i individualizam kao na prijetnju načinu na koji ljudi prakticiraju svoju vjeru. Pozvao je na proširenje katoličkih obrazovnih programa kako bi se obnovila predanost vjeri. Papa je također odao priznanje američkoj katoličkoj zajednici zbog njene kulturne i etničke raznovrsnosti i zatražio od biskupa da pozdrave dolazak novih imigranata. Jutros bi papa Benedikt trebao služiti misu na novom stadionu washingtonskog baseball kluba Nationals.

Jučer je predsjednik George Bush na travnjaku Bijele kuće bio domaćin svečanosti u čast pape Benedikta Šesnaestog, na kojoj je bilo oko devet tisuća uzvanika. Papa je u svom obraćanju više govorio o demokraciji nego o vjeri – istakavši da ona uspijeva jedino kada su državnici inspirirani istinom i mudrošću. Predsjednik Bush je u pozdravnom govoru rekao da su Sjedinjene Države zemlja koja se, među ostalim, temelji na slobodi vjere. Sutra sveti otac odlazi u New York.

XS
SM
MD
LG