Linkovi

Novi album Andrewa Stermana, 'Path to Peace,' inspiriran Mahatmom Ghandijem


Kad je Andrew Sterman stigao u New York, tražeći posao kao jazz-saksofonist, nije mogao ni zamisliti da će svirati u orkestru koji je vodio pjevač Frank Sinatra. Otada, Sterman je otišao dalje, u tradicionalni jazz, a sada, svojim najnovijim projektom, i u world music. Njegov najnoviji album inspiriran je Mahatmom Ghandijem.

Stermanov interes za Mahatmu Ghandija rodio se nakon čitanja njegove autobiografije – Priča o mojim eksperimentima s istinom. Inspiriran njegovim životom, Sterman je sve svoje umijeće skladatelja i instrumentalista primijenio na uglazbljivanje Ghandijevih riječi u djelo koje je nazvao “Path to Peace,” Put do mira:

"Ovo je multimedijski projekt – ima plesa, povjesnih filmskih projekcija, crno-bijelih fotografija koje smo dobili iz Ghandijevih arhiva u Indiji. Kad smo počeli raditi na projektu, uz Ghandijevu autobiografiju imao sam i neka od njegovih pisama. Apsolutno su predivna. Neka su ostala kontroverzna do dananšjeg dana, ali meni kontroverza ne smeta, nalazim da je zanimljiva, pruža jedan drugi uvid u Ghandija. Ali njegova autobiografija, pravo književno remekdjelo, brutalno otvorena i iskrena, ona me je najviše nadahnula. Korak po korak, Ghandi u njoj iznosi kako je, zapravo, postao Ghandi."

Stermanova strast za učenja Ghandija sveprisutna je sada u njegovom životu, ali ne tamni ni njegovo sjećanje na rad s jednim od najslavnijih svjetskih zabavljača. Sjeća se svega, zapravo, kaze Sterman, kao da je bilo jučer:

"Orkestar je počeo svirati, Sinatru još nisam ni vidio, kad sam odjednom vidio dva oka kako u mene oštro gledaju s jedne strane pozornice, iz kulisa. Sigurno je mislio – što ovaj mali tu radi. Onda je izišao na pozornicu, za mene je to bio upravo nevjerojatan dozivljaj. Uštipni me, možda sanjam, to sam mislio."

Andrew Sterman je nedavnim nastupom u New Yorku obilježio izlaženje albuma The Path To Peace. U lipnju, pridružit će se ansamblu Philipa Glassa na turneji Mađarskom, Grčkom i Izraelom.

XS
SM
MD
LG