Linkovi

Hoće li Rimokatolička crkva prihvatiti žene u svećenstvo?


Papa Benedikt, koji u Sjedinjene Države dolazi 15. travnja, još uvijek zagovara staru crkvenu tradiciju kojom se ženama ne dozvoljava zaređivanje. No, više od 20 žena u Sjedinjenim Državama koje pripadaju organizaciji Žene-svećenici Rimokatoličke crkve, od srpnja 2006. godine smatraju se zaređenima bez odobrenja Crkve. Naš novinar izvješćuje o jednoj ženi iz Sarasotae na Floridi, koja kaže da je došlo vrijeme da Crkva javno prihvati žene u svećenstvo.

Bridget Mary Meehan jedna je od 24 žena rimokatolkinja u Sjedinjenim Državama koja obavlja svetu misu usprkos crkvenoj doktrini. Njen je religiozni put počeo kad je kao djevojčica odrastala u Irskoj. "Odrasla sam u divnoj obitelji u kojoj je molitva bila jednako prirodna kao i disanje. Svaku smo večer molili obiteljsku krunicu i svake smo večeri istinski doživljavali Boga".

Bridget Mary Meehan otišla je u samostan kad joj je bilo 18 godina i postala časna sestra Rimokatoličke crkve u redu Sestara kršćanske zajednice. U srpnju 2006. godine, žena-biskup koju Vatikan nije priznao, zaredila je sestru Meehan, zajedno s još sedam žena. Bridget Mary Meehan kaže da bi Rimokatolička crkva trebala biti obuhvatnija. "Mislim da je problem u tome što oni ne znaju kako uklopiti žene u postojeću strukturu klerikalne hijerarhije. A to je problem, jer se ova struktura klerikalne hijerarhije mora promijeniti".

Bridget Mary Meehan reklamira svoje bogoslužje u mjesnim novinama obalne zajednice na jugu zemlje, Sarasota-e na Floridi. Kao crkvu koristi svoj dom. Tamošnja je nadbiskupija odbila zahtjev Glasa Amerike za televizijski intervju, no u lokalnim je novinama objavila pismo kojim osuđuje čin svećenice Meehan.

Velečasni Arne Panula pripadnik je konzervative katoličke organizacije Opus Dei. On kaže da za to što se žene ne mogu zarediti postoje razlozi. Jer – dodaje - za oltarom je stajao muškarac, Isus, koji je otkinuo komad kruha i rekao: “Ovo je moje tijelo,” ritual kojeg svećenici izvode tijekom mise. "Crkva podučava da svećenik ovo radi na način ‘insomnia nomini Christa,’ odnosno u ime i osobi Krista. Isus je bio muškog roda. Isus je bio muškarac. Stoga, da bi se to moglo izvoditi na način kako je to radio Isus, potreban je muški svećenik".

Međutim, Bridget Mary Meehan ne slaže se s tom tezom. Ona tvrdi da bi svećenik trebao biti “in personi Christa.” To ne znači da bi on trebao biti muškog roda, već da otkidanje kruha i dijeljenje vina u sjećanje na Isusa simbolizira pashalni objed. Ova žena-svećenik iznosi daljnje dokaze zašto bi se ženama trebalo dozvoliti zaređenje, potkrepljene odlomcima iz Biblije i stručnih radova koji su nanovo preveli latinske izvore iz ranog perioda Katoličke crkve. "Poznato nam je da su tijekom prvih tisuću i 200 godina žene zaređivane za svećenike. Stoga današnja učenja ne odražavaju crkvenu praksu kroz cijelu njenu povijest".

Bridget Mary Meehan, koja služi misu od 2006. godine, kaže da se broj njenih vjernika povećava. Lokalna se biskupija pobunila protiv njenih postupaka, no Vatikan joj crkveno službovanje nije zabranio niti ju je ekskomunicirao. "Mislim da je vrlo mudro od Vatikana što je zauzeo stav čekanja da vidi kako će se sve razviti, a istodobno prati kretanja duha u Ženama-svećenicima Rimokatoličke crkve, radije nego da nas kazni. Jer, jednoga dana, oni bi mogli odustati od svog neodobravanja i kanonizirati nekoliko žena iz naše organizacije To je barem naša nada i za to se molimo", rekla je Bridget Mary Meehan, žena-svećenik.

XS
SM
MD
LG