Linkovi

Povratak hula-hopa u Americi


Suosnivatelj američke kompanije Wham-O, proizvođača igrački, Richard Knerr, umro je ranije ove godine, u 82. godini života. Prije nekih pedeset godina, bio je jedan od zaslužnih za izum možda najpopularnije igračke ikada – hula-hopa. U Sjedinjenim Državama, okretanje hula-hopa ponovno je popularno....

Za Noelle Powers, hula-hop plesačicu i instruktora, plastični je obruč prava strast:

"Uvijek sam u njemu uživala, želim to podijeliti s drugima. Tako sam hula-hop i počela podučavati druge, mlade i starije."

Smijeh i dobro raspoloženje brzo se šire grupom s kojom Noelle radi u jednom centru, u Marylandu, predgrađu Washingtona. Beth Williams dolazi već dva i pol mjeseca:

"Mislim da je ovo, u prvom redu, odlična tjelovježba, odlična fitness tehnika. Lak, " hspace=2 src="/croatian/images/woman2.jpg" width=171 align=right vspace=2 border=0>zabavan način da se postigne kondicija, učvrsti tijelo, poboljša tonus mišića, sve to - bez prevelikog umaranja."

Hula-hop je “debitirao”, u Sjedinjenim Državama potkraj pedesetih godina i brzo postao jedna od najpopularnijih igara. Pedeset godina kasnije, hulaerobik, s obručem koji je donekle modificiran, održava se posvuda.

Jennifer Tung također je instruktorica i suvlasnica centra Goddess Fitness, u Marylandu:

"Koristimo obruče s opterećenjem, manjim od jednog kilograma. Upravo zbog tog opterećenja lakše ih je zadržati oko struka."

Rose Dolphin kaže da uživa iz dva razloga – prvo, vježba, ali osjeća se opet kao dijete, jer kao dijete je obruč i vrtila:

"Prvo sam mislila da će to biti zabavno. Ali već prvi put shvatila sam da moji trbušni mišići, moje noge i ruke, itekako rade. Uz zabavu, dakle, i dobra gimnastika."

Nova popularnost hula-hopa dovela je i do održavanja, prošle godine, prvog Dana hula-hopa, u mnogim gradovima diljem svijeta. Noelle Powers je bila organizator lokalnog događaja.

"Došlo je toliko raznih ljudi, pridružili su nam se čak i prolaznici koji nisu ništa znali o tom Danu hula-hopa, svi su vrtili obruč, svi su se sjajno zabavljali."

Noelle Powers za hula-hop kaže da je prirodni način protiv depresivnosti. Njen je cilj – širiti dalje popularnost hula-hopa, i veselja koje okretanje tog jednostavnog plastičnog obruča donosi, kako bi se što veći broj ljudi mogao priključiti ovogodišnjem Danu hula-hopa, osmog kolovoza.

XS
SM
MD
LG