Linkovi

Stručnjaci upozoravaju na potrebu korjenitih promjena u ratarskim metodama diljem svijeta


Globalne ratarske metode treba korjenito promijeniti kako bi se pomoglo siromašnima i izbjeglo ekološki kolaps, upozorava međunarodna skupina poljoprivrednih stručnjaka. Oko 400 znanstvenika objavilo je upozorenje u izvješću organizacije International Assessment of Agricultural Science and Technology for Development, IAASTD. Izvješće su sponzorirali Ujedinjeni narodi i Svjetska banka.

Stručnjaci kažu da su moderne metode u ratarstvu donijele velike poraste proizvodnje hrane, ali – dodaju – koristi su neravnomjerno proširene. Oko 850 milijuna ljudi u svijetu pati od gladi, a svake godine pridoda im se novih četiri milijuna. U izvješću se također kaže da u mnogim zemljama farmeri ostvaruju slabu zaradu za svoj rad, te nisu dovoljno poljoprivredno obrazovani niti obučeni.

Znanstvenici kažu da ratarske metode mogu biti poboljšane udruživanjem visoke produktivnosti sa zaštitom prirodnih resursa, poput tla, voda, šuma i biološke raznolikosti. Upozorava se da bi nastavak trenutnog trenda u proizvodnji i distribuciji hrane mogao iscrpiti globalne resurse i ugroziti budućnost djece u svijetu.

Međunarodne humanitarne organizacije i eksperti za pitanja proizvodnje hrane sastaju se u srijedu u Rimu kako bi raspravili načine rješavanja temeljnih uzroka gladi u svijetu. Konferenciju organiziraju humanitarne organizacije CARE International i Oxfam.

XS
SM
MD
LG