Linkovi

Amnesty International traži od Europske unije da Hrvatskoj ne nudi članstvo dok se ne učine dodatni napori na kažnjavanju ratnih zločina protiv Srba


Organizacija Amnesty International pozvala je Europsku uniju da ne nudi Hrvatskoj članstvo sve dok Hrvatska ne učini više na kažnjavanju počinitelja ratnih zločina u kojima su žrtve bili Srbi.

Glavna tajnica ove organizacije koja prati poštivanje ljudskih prava, Irene Khan, izjavila je da Hrvatska mora provesti reformu svog sudstva kako bi zajamčila da će ratni zločinci na lokalnoj razini biti i kažnjeni.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Jandroković izjavio je da će njegova zemlja učiniti sve kako bi ispunila kriterije i postala članica Europske unije.

******

Kako iz Haaga javlja Lada Stipić-Niseteo, jučer je na tribunalu svjedočio UN-ov vojni promatrač.

Još je nepotvrđena teza optužbe protiv Gotovine, Čermaka i Markača o neselektivnom granatiranju Knina – suci traže čvrste dokaze a njih nema. Tor Munkelien, zamjenik šefa UN-ovih vojnih promatrača, opisivao je što je sve stavljao u svoje izvještaje. Munkelien je kao svjedok zamijenio Steinara Hjertensa, šefa vojnih promatrača UN-a budući da ovaj izgleda nije htio odustati od procjene da je Knin gađan neselektivno i da se pri napadima na vojne ciljeve nije smjelo upotrebljavati neprecizno oružje.

Svjedok je potvrdio da je analizirao šest pogodaka iz višecjevnih bacača raketa (VBR-ova) ustvrdivši da su projektili pali 350 metara od Sjeverne kasarne. No, na nekim su UN-ovim snimcima granate koje su pripadale srpskim snagama – hrvatske snage takve granate nisu imale. Munkelien je potvrdio da je svakodnevno nailazio na pljačkanje, paljenje objekata. Smatra da to nije bilo organizirano, no ne i kontrolirano. Posvjedočio je također i o ubijenima na koje su nailazile UN-ove ophodnje.

XS
SM
MD
LG