Linkovi

Crkva Svete Filomene - počast stanovnicima Havaja


Molokai je jedan od najudaljenijih nastanjenih otoka na Havajima. Selo Kalaupapa je jedno od mjesta na tom otoku do kog je najteže doći. No, bez obzira na to, nekolicina hodočasnika do njega stigne svake godine.

U ovom malenom selu, kasnih osamdesetih godina prošlog stoljeća, jedna mala crkva pretvorena je iz trošne drvene kolibice koju su već napali termiti u vedro i uredno svetište – ne zbog nekog velikog arhitektonskog dostignuća, nego zbog osobe koja ju je izgradila i koja je tamo držala mise. Riječ je o ocu Damjanu, katoličkom misionaru koji je kao Joseph De Veuster 1843. rodjen u jednom flamanskom selu u Belgiji.

Župu oca Damjana sačinjavalo je oko 700 ljudi oboljelih od lepre koji su bili izgnani na ovaj otok. Ova je bolest teško pogodila stanovnike havajskih otoka. Otac Damjan u ovoj je župi trebao ostati tri mjeseca. No, nakon tri mjeseca odlučio je ostati na ovom otoku, gdje je svakodnevno čistio unakažena tijela tih ljudi, pokapao mrtve i gradio crkvu Svete Filomene.

Nije mogao znati da je upravo te godine kad je on napustio Evropu, norveški znanstvenik otkrio bakteriju koja uzrokuje lepru. Proći će još 50 godina nakon njegove smrti od bolesti čije je posljedice ublažavao, prije nego što će biti pronadjen lijek. 1980-ih godina, jedna neprofitna organizacija počela je s prikupljanjem novca, uključujući i jednu donaciju od 25 tisuća dolara koju je darovao jedan putnik Aloha Airlinesa, nakon što je pronašao letak u đepu svog sjedala na avionu, da se popravi crkva oca Damjana.

Sada je ova crkva, kao i skulptura oca Damjana u zgradi Capitola ovdje u Washingtonu, jedna od dvije skulpture koje odaju počast stanovnicima Havaja, svjedoče o čovjeku koji je, u službi Boga, posvetio svoj život najubožnijima i najodbačenijima negdje na drugom kraju svijeta.

XS
SM
MD
LG