Linkovi

Web stranica tjedna o stanju hrane u svijetu


Hrana je nešto što je zajedničko čitavom ljudskom rodu; neki ju proizvode, prodaju i odvoze na tržište, a svi ju jedemo. Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu – poznata po kratici FAO - prati čitav taj sistem, od proizvodnje hrane i bolesti usjeva, pa do cijena na svjetskim tržištima i hitnih stanja. Svatko od nas može saznati ono što zna FAO na njezinoj novoj web stranici.

"Svi znamo da su cijene hrane otišle naviše i mnoge zemlje u svijetu vrlo su nervozne zbog zbivanja na tržištima. Upravo zato smo postavili ovu web stranicu i nazvali je 'World Food Situation', s ciljem da objedinimo i objavimo podatke koji su relevantni za trenutno stanje s hranom u svijetu."

Tako kaže Abdolreza Abbassian, jedan od dužnosnika ove agencije Ujedinjenih naroda, koji je sudjelovao u stvaranju web stranice World Food Situation na adresi www.fao.org. Razgovaravši s nama, putem mobitela iz Egipta gdje se bavi jednom od hitnih situacija, Abbassian kaže da je novi websajt namijenjen širokom rasponu korisnika, od onih koji kreiraju politiku, preko znanstvenika, pa do običnih građana.

"Ovaj websajt pokušava pružiti objektivnu analizu, dostupne informacije, kao i sistem ranog upozoravanja na moguće krize. Tu su i naše najnovije publikacije i izvješća. Vjerujemo da pružamo sve podatke koji mogu zanimati javnost, a zasigurno i farmere koji imaju pristup Internetu."

Na web stranici World Food Situation mogu se naći i sažeti odgovori na često upućivana pitanja, poput 'Kakva je uloga biogoriva na rast cijena hrane?'. Tu su i iscrpna izvješća puna tehničkih pojedinosti o tržištima prehrambenih proizvoda i krmiva, kao i poveznice s bazama podataka Organizacije za hranu i poljoprivredu. Websajt se nudi na engleskom, španjolskom, francuskom, ruskom, arapskom te mandarinskom kineskom jeziku, makar još nisu na svim jezicima dostupni svi sadržaji.

XS
SM
MD
LG