Linkovi

Američki Kongres i izbjeglička kriza u Iraku


Jedna od tema o kojima se raspravljalo na Capitol Hillu prošlog tjedna bila je iračka izbjeglička kriza. Dvoje utjecajnih demokrata pozvalo je predsjednika Busha da učini više dok je dvostranačka skupina članova Zastupničkog doma pozvala iračku vladu da izdvoji znatno više sredstava za izbjeglice izvan i unutar Iraka.

U pismu iračkom premijeru Nuriju al-Malikiju pet demokrata i četvero republikanaca pozvalo je iračku vladu da izdvoji više novca za pomoć izbjeglicama. Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice procjenjuje da je više od četiri i pol milijuna Iračana napustilo svoje domove od početka invazije na tu zemlju 2003. godine. Od tog broja dva i pol milijuna nalazi se unutar zemlje, a dva milijuna u susjednim zemljama, najviše u Jordanu i Siriji. Američki kongresnici kažu da su se iračka izdvajanja za osobe raseljene unutar zemlje povećala s šest milijuna na 13 milijuna dolara. Bagdad, također, izdvaja 25 milijuna dolara za vlade onih zemalja u kojima se nalaze izbjeglice iz Iraka.

S znatnim povećanjem cijena nafte kongresnici vjeruju da bi Irak ove godine mogao zaraditi 60 milijardi dolara od prodaje nafte te da bi mogao imati 25 milijardi dolara proračunskog viška. Američki kongresnici predlažu da Irak izdvoji milijardu dolara za pomoć izbjeglicama što bi bilo četiri posto od procijenjenog iračkog proračunskog viška. "Takva predanost pokazala bi iračku spremnost da se pomogne onima koji su pobjegli iz svojih kuća pred nasiljem te želju da se radi na toliko potrebnom pomirenju koje će biti od presudne važnosti za ovu zemlju".

U svjedočenjima na Capitol Hillu američki veleposlanik u Bagdadu, Ryan Crocker, i glavni američki zapovjednik u Iraku, general David Petraeus, izjavili su da iračka vlada povećava izdvajanja za obranu. No pitanje je bi li se povećano izdvajanje za izbjeglice negativno odrazilo na financiranje obnove te bi li sredstva bila izgubljena u korupciji i drugim makinacijama. Premda se broj Iračana koji dolaze u Sjedinjene Države povećao posljednjih mjeseci američka administracija suočava se s kritikama po ovom pitanju.

Sjedinjene Države osigurale su 208 milijuna dolara za pomoć iračkim izbjeglicama ove godine no koordinator za pitanja iračkih izbjeglica u Državnom tajništvu, James Foley, kaže da bi moglo nedostajati 375 do 400 milijuna dolara u sredstvima koja su obećale druge zemlje donatori. No i Foley ukazuje na važnost uloge iračke vlade primjećujući da arapske vlade također čekaju da Bagdada izdvoji više za izbjeglice. "Svuda gdje sam putovao postoji stav da iračka vlada prva mora učiniti više i izdvojiti više novca za potrebe građana koji su bili prisiljeni pobjeći u susjedne zemlje".

U govoru pred Povjerenstvom za sigurnost i suradnju u Europi, neovisnom tijelu koje se sastoji od američkih kongresnika, Foley je predvidio da će veliki broj iračkih izbjeglica stići u Sjedinjene Države u nadolazećim mjesecima. Američki predstavnik pri Visokom povjerenstvu Ujedinjenih naroda za izbjeglice, Michael Gabaudan, izjavio je da poboljšanja sigurnosnih prilika u Iraku još nisu takva da bi navela Povjerenstvo na preporuku povratka u zemlju izbjeglicama. Gabaudan je dodao da je rad na političkom pomirenju tek u početnoj fazi.

XS
SM
MD
LG