Linkovi

Berlusconi treći put talijanski premijer


Konzervativni milijarder i medijski tajkun Silvio Berluscni vraća se po treći put na mjesto premijera Italije nakon što je njegova stranka pobijedila na parlamentarnim izborima. Državna televizija predviđa da je njegova desno od centra stranka Narod slobode osvojila 166 od 315 mjesta u Senatu. U Donjem domu Parlamenta predviđa se da je osvojio 46 posto glasova. Njegov protivnik i bivši gradonačelnik Rima Walte Veltroni već je priznao poraz.

Berlusconi je izjavio talijanskoj televiziji da osjeća ogromnu odgovornost i predviđa da će nekoliko sljedećih godina biti teško, dok će se Italija nositi s usporenim gospodarskim rastom. Novi premijer poziva na smanjivanje poreza i kaže da će raditi na smanjivanju talijanskog proračunskog manjka. Također je rekao da će spriječiti prodaju talijanskog nerentabilnog avioprijevoznika Alitalia stranim ulagačima. Silvio Berlusconi bio je talijanski premijer 1994. godine te između 21001. i 2006.

Njegov puni mandat od pet godina predstavlja pravi raritet u talijanskoj politici koja je imala 62 vlade od kraja Drugog svjetskog rata. Međutim sedamdeset jednogodišnji Berlusconi počeo je gubiti popularnost kad je poslao talijanske vojnike u Irak, unatoč žestokom protivljenju kod kuće. Tijesno je izgubio na izborima 2006. godine. Protiv Berlusconija je vođen cijeli niz sudskih procesa pod raznim optužbama koje su bile povezane s njegovim medijskim carstvom, međutim, sve optužbe su ili odbačene ili ga je sud od njih oslobodio.

XS
SM
MD
LG