Linkovi

Film tjedna: 'Street Kings'


Keanu Reeves glumi iskusnog policajca u Los Angelesu koji se bori protiv podjednako kriminala na ulicama kao i korupcije u samim policijskim snagama, u novoj napetoj filmskoj drami, temeljenoj na romanu Jamesa Ellroya.

Policajac Tom Ludlow proveo je dovoljno vremena na ulicama Los Angelesa da zna da mora biti jednako brutalan kao i zločinci protiv kojih se bori. Kao pripadnik elitnog detektivskog odjela i miljenik šefa, Ludlow je na dobrom putu ka samom vrhu svog poziva.

No, stres posla kao i osobna tragedija – smrt supruge – odvode ga u prekomjerno konzumiranje alkohola. Kada jedan drugi detektiv, koji je možda upleten u skandal korupcije u policiji – bude ubijen, Ludlow postaje osumnjičenik.

Ludlow shvati da je jedini način da skine sumnju sa sebe – razotkrivanje korupcije. To, međutim, znači da će morati okrenuti leđa prijateljstvima i lojalnosti među kolegama koje je stekao dugogodišnjim radom.

Ulogu Ludlowa tumači Keanu Reeves: "Lik koji glumim je pomalo 'usamljeni vuk' koga stoga prati pomalo i ljubomora nekih kolega. No, s druge strane, njegov ga šef – koga glumi Forest Whitaker - smatra specijalnim. Dakle, postoji izvjesna napetost koja se provlači kroz cijeli film."

Oskarovac Forest Whitaker tumači lik korumpiranog policijskog kapetana koji se – kako izgleda – više brine o svojoj vlastitoj moći i karijeri nego o tome da kriminalce ukloni s ulica. "On drži do obitelji, a svoje potčinjene smatra dijelom obitelji. To je njegov čitav svijet koji on pokušava zaštititi. On misli da se bori protiv korupcije i ima vrlo jake poglede po pitanju etičnosti, ali, na kraju, njegov kod etičnosti moralno se ne uklapa u način na koji društvo gleda na etičnost."

Redatelj David Ayer iskusan je u policijskom žanru filma – on je napisao scenarij za film "Training Day", još jednu napetu dramu koja je svom glavnom protagonistu, Denzelu Washingtonu, donijela Oskara.

Ayer kaže da se čvrsto držao načina na koji autor romana James Ellroy opisuje policijski svijet premda on neke policajce pokazuje u ne posve laskavom svjetlu. "Imam puno prijatelja među policajcima, pa i onima u Los Angelesu, i oni su puno pomogli u vjernosti prikazivanja njihovog ponašanja, žargona i čitave kulture koja prožima tu čvrsto povezanu zajednicu. Na kraju, svi mi volimo dobar policijski film. Hollywood radi policijske filmove otkako postoji ovdašnja filmska industrija i neki se naprave tako da su svi policajci dobri, a svi kriminalci loši. No, zna se da je uzbudljivije kad stvari nisu posve crno-bijele."

U filmu "Street Kings" pojavljuje se i Hugh Laurie kao istražitelj unutrašnje kontrole koji pokušava Ludlowa nagovoriti da se bori protiv korupcije. U glumačkoj postavi su i Jay Mohr, John Corbett, Cedric the Entertainer, te rapperi Common i The Game.

Film je snimljen na lokacijama u Los Angelesu.

XS
SM
MD
LG