Linkovi

Pulitzer 2008. romanu prvijencu Junota Diaza 'Kratki začudni život Oscara Waoa'


Ovaj tjedan je Pulitzerova nagrada za roman godine dodijeljena Junotu Diazu, američkom piscu dominikanskog podrijetla za njegovo djelo Kratki začudni život Oscara Waoa. Riječ je o romanu koji govori o odrastanju jednog dominikanskog dječaka u New Jerseyju.

Kratki začudni život Oscara Waoa u osnovi ima dva pripovjedačka sloja – jedan koji se događa u Sjedinjenim Državama, drugi u Dominikanskoj Republici. Temeljna priča uglavnom prati život Oscara Leona, debelog štrebera koji obožava znanstvenu fantastiku. Počinje s njegovim djetinjstvom u Patersonu, u New Jerseyju i prati ga kroz srednju školu, fakultet i do sredine dvadesetih godina njegova života. Živi sa sestrom Lolom i majkom koja radi dvije smjene kako bi prehranila obitelj. Drugi sloj Diazovog romana prati s neobičnim primjesama realizma djetinjstvo Oscarove majke u Dominikanskoj Republici do trenutka dok ne krene u Sjedinjene Države. Dijelovi romana obiluju neprevedenim riječima i frazama na španjolskom, što bi moglo frustrirati potencijalne čitatelje koji ne govore taj jezik.

Junot Diaz priznaje da je želio na određeni način dezorijentirati čitatelja. "Želio sam da se svi u jednom trenutku dok čitaju moju knjigu osjećaju kao imigranti. Da nailaze na dijelove ili rečenice koje ne razumiju. I to može izazvati ljute reakcije kod čitatelja, ali to je dobro jer će tada ići pogledati o čemu se radi i potražit će druge knjige. Mi često zaboravljamo da velik dio onog što pročitamo ne razumijemo i najčešće to preskačemo. Ako ste imigrant, onda ste još više naviknuti na to da ne razumijete velike dijelove razgovora, velike dijelove onog što pročitate".

Roman Kratki začudni života Oscara Wao često ostavlja dojam da je više riječ o svojevrsnoj povijesti Dominikanske Republike, negoli o peripetijama jednog štrebera iz New Jerseyja. Autor vješto uspijeva dočarati čitatelju koji su to politički, ekonomski i psihološki razlozi doveli toliko mnogo Dominikanaca u Sjedinjene Države tijekom posljednjih pedesetak godina. Junot Diaz također čitatelju nudi uvid u to kako etničko podrijetlo, kultura i jezik postaju s generacijama sve više isprepleteni tako da je često teško različuti što pripada čemu. U Diazovom romanu istaknuto mjesto zauzima i dominikanski diktator Raffael Trujillo koji je vladao zemljom od 1930. pa do ubojstva 1961. godine.

Autor kaže da se pri pisanju svog romana koristio pričama koje su se generacijama prenosile u njegovoj obitelji, ali da je i sam istraživao povijesnu građu. "Jedna od stvari bila je pitanje što Dominikanska Republika znači Sjedinjenim Državama? Konkretno, što ono što se dogodi nekome u Santo Domingu znači nekom klincu u Sjedinjenim Državama? To je bila vrsta pitanja s kojom se moja proza pokušala pozabaviti. To je za mene bilo pitanje i dok sam odrastao. Napustio sam Santo Domingo vrlo mlad, odrastao sam u Sjedinjenim Državama i više sam se bavio riječima nove pjesme Michaela Jacksona negoli pričama koje su moji pričali o Dominikanskoj Republici".

S druge strane, knjiga bi se mogla promatrati i kao roman o asimilaciji, kao jedna isprekidana kronika postupnog i neizbježnog pomaka djece imigranata prema američkoj srednjoj klasi gdje se nevjerojatne i užasne priče djedova i očeva jednostavno zaboravljaju. Roman Kratki začudni život Oscara Waoa objavila je izdavačka kuća Riverhead Books.

XS
SM
MD
LG