Linkovi

Zoellick: 'Poskupljenja hrane ugrožavaju globalne uspjehe u borbi protiv siromaštva i neishranjenosti'


Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick upozorio je da bi zbog rasta cijena hrane u pitanje mogli doći uspjesi koji su posljednjih godina postignuti na planu iskorjenjivanja siromaštva i neishranjenosti. Rast cijena hrane najteže pogađa urbano stanovništvo u zemljama u razvoju te žitelje siromašnih zemalja općenito.

Izvješće koje je objavila Svjetska banka pokazuje da je u posljednjih godinu dana udvostručena cijena žita u Jemenu te da to u opasnost dovodi postignuća iz posljednjih deset godina, na planu smanjenja siromaštva. Direktor Programa Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu, Jacques Diouf, upozorio je da bi poskupljenje hrane u nekim državama moglo dovesti do nereda i pobuna.

U izjavi danoj u New Delhiju, Diouf je rekao da su cijene hrane u posljednjih devet mjeseci skočile za 45 posto te da su zabilježene ozbiljne nestašice riže i žitarica. Nemiri uzrokovani nestašicama hrane ili problemima u podjeli besplatne hrane izbili su posljednjih mjeseci u Egiptu, Haitiju, Kamerunu, Burkini Faso i Senegalu.

Jacques Diouf je upozorio da je opasnost od nemira najveća u zemljama u razvoju gdje prosječni stanovnik na prehranu potroši oko 60 posto svoje plaće. Ujedinjeni narodi i Svjetska banka razloge za dramatična poskupljenja hrane vide u nizu čimbenika – klimatskim promjenama, rastu potražnje za bioenergentima te skupljoj nafti.

XS
SM
MD
LG