Linkovi

'Keep it Simple' - 35. album Van Morrisona


Keep It Simple je 35. album šezdesetdvogodišnjeg irskog soulmana, drugi za etiketu Lost Highway, prvi u nekoliko godina za koji je Van the Man napisao potpuno novi materijal, svih jedanaest pjesama. Album nije radikalan, nije niti izuzetan, ali je vrlo dobar, to bi bio sažetak dosad objavljenih kritika u Sjedinjenim Državama, gdje je album izdan 1. travnja.

Ali svaki je novi Morrisonov album razlog za slavlje jer ono najvrijednije što Morrison ima i u ovih je jedanaest pjesama - njegov glas, snažan, ekspresivan, neusporediv, i središnji ovom albumu, zahvaljujući jednostavnoj i lakoj instrumentaciji, elegantno šturim Morrisonovim aranžmanima, samo nježne gitare, orgulje, ritam-sekcija, malo harmonike, malo usne, malo Morrisonovog saksofona i – ukulele...

Morrisonova glazba ostaje prožeta soulom, folkom, gospelom, jazzom, bluesom, countryjem... duhovi Johna Leeja Hookera, Raya Charlesa, Hanka Williamsa, Dukea Ellingtona.... prisutni su u svih jedanaest pjesama. Morrison sve ih stapa, ali zvuk ostaje nepogrešivo onaj – Vana Morrisona...

Neki Morrisonov Keep It Simple uspoređuju s Dylanovim Modern Times. Morrison sjetno i čeznutljivo pjeva o davno prošlim danima: “Ne idem više po noćnim klubovima, istjerali su me van alkohol i dim cigareta.” U Lover Come Back: Zvuk večernjeg povjetarca, sunce iza oblaka, govore mi da te više nema.” U jednoj drugoj – No Thing – prisutna je opet ona mračna, gorka crta Morrisonovih tema: “Samo budala misli da će sve opet biti isto jednog dana, samo budala pretpostavlja da u svakome ima razuma.”

Keep It Simple sve je samo ne album jednostavnih pjesama. Pun je mistične slojevitosti zvuka i pjesama ljepote, dubine i emocija. “Duša nije boja tvoje kože,” pjeva Morrison u onoj pod naslovom Soul. “Duša je srž onoga što je unutra.”

Njegova irska duša zaokupljena je, na Keep It Simple, time što to znači živjeti u svijetu prepunom razočaranja i gubitka, svijetu u kojemu je sve postalo tako složeno, niti jedna stvar više nije jednostavna... i željna je tišine i mira, čezne za domom i izbavljenjem od zahtjeva svijeta.

Behind the Ritual (there is spiritual), zadnja na Keep It Simple, vraća nas u dane Caravana i iako nijedna na albumu nije kao Moondance, kao Tupelo Honey, kao Into the Mystic, i u ovih jedanaest još je dosta vjetra za puna jedra mrzovoljnog putnika Vana Morrisona.

XS
SM
MD
LG