Linkovi

Zbog čega samo 15 posto pušača oboli od raka pluća?


Tri potpuno neovisna tima istraživača koristeći tri različite populacije ispitanika, pronašla su gene koji bi mogli objasniti zašto neki pušaći obole od raka pluća dok drugi opet ne obole. Studije ukazuju i zašto neki nepušači obole od ove opake bolesti.

Dok je pušenje cigareta bez dvojbe povezano sa nastankom raka pluća, statistike isto tako pokazuju da samo 15% pušaća na kraju oboli od ove bolesti. Neki su ljudi očito skloniji ovoj bolesti od drugih ukazujući na genetsku pozadinu. Zato su tri grupe istraživača, po jedna iz Sjedinjenih Država, Francuske i Islanda analizirale genetski materijal tisuće pušaća od kojih su neki imali rak pluća dok drugi nisu imali tu bolest i korišteni su kao kontrolna grupa s ciljem izoliranja gena koji su bili prisutni u samo jednoj od grupa.

Istraživanja su otkrila tri genetske varijante koje, ukoliko naslijeđene, povećavaju rizik osobe od razvijanja karcinoma pluća sa 30 na 80 posto u usporedbi sa onima koji nemaju te gene. A pušaći koji naslijede ove gene imaju 23% veći rizik od obolijevanja od bolesti. Doktor Mark Lathrop, autor jedne od studija, kaže da se čini kako daleko više gena igra ulogu u nastanku ove bolesti i da ih samo treba otkriti: "Zato moramo povećati broj ispitanika u našim studijama. Jedino tako imamo šansu otkriti dodatne gene koji igraju ulogu u predispoziciji za nastanak raka pluća."

Upravo je ova genetska raznolikost još uvijek prepreka za korištenje genetskog testiranja u dijagnostičkim pretragama kojima bi se ustvrdilo koje su osobe izložene većem riziku od obolijevanja od ove bolesti. Ali ove izolirane genetske varijante mogu dovesti do otkrića novih terapeutika ili načina sprečavanja ove bolesti. Studije su cjelini objavljene u prestižnim medicinskim časopisima Nature i Nature Genetics.

XS
SM
MD
LG