Linkovi

Međunarodni monetarni fond: prognoze gospodarskog rasta smanjene na 3,7 posto


Prema najnovijem izvješću Međunarodnog monetarnog fonda, svjetski gubici uzrokovani krizom na tržištu stambenih kredita u Sjedinjenim Državama mogli bi dostići 945 milijardi dolara.

MMF ocjenjuje da bi pad cijena nekretnina u Sjedinjenim Državama te porast dugovanja mogli dovesti do gubitaka u iznosu od 565 milijardi dolara. Povrh toga, dodaje MMF, kad se te pojave spoje s utjecajem na komercijalne nekretnine i tržišta potrošačkog kredita, stvarni gubici mogli bi iznositi i do bilijun dolara. Jaime Caruana je direktor MMF-ovog Odjela za monetarno tržište i tržište kapitala:

"Šok u sektoru kredita koji je nastao iz krize u Sjedinjenim Državama zbog neotplaćenih stambenih kredita neminovno će se proširiti uslijed značajnog usporavanja ekonomije."

U svom izvješću za 2008. godinu o globalnoj financijskoj stabilnosti, MMF kaže da se ova kriza proširila izvan granica Sjedinjenih Država i sada prijeti kreditnim tržištima u drugim zemljama. Gospodin Caruana kaže da prognoze daljnjih gubitaka vrše dodatan pritisak na banke, ograničavajući njihov kapacitet posudbi:

"Pogoršanje na planu pozajmica proširilo se po cijelom kreditnom spektru do velikih stambenih i komercijalnih hipotekarnih tržišta, te do tržišta korporacijskih kredita."

A sa sljedećim ciklusom kredita, kaže gospodin Caruana, broj neotplaćenih kredita vjerojatno će se povećavati. On dodaje da će, kako izgleda, i Europa uvesti oštrije uvjete pozajmljivanja i osjetiti usporeni rast kredita budući da su njene banke bile pogođene gubicima.

Američka Središnja banka nedavno je poduzela mjere za poboljšavanje likvidnosti kako bi stabilizirala financijska tržišta. No, gospodin Caruana kaže da je do krize u sektoru stambenih kredita došlo upravo zbog vladinog propusta da adekvatno nadgleda financijski sektor. Međutim, i MMF je bio na udarama kritike zbog propusta da predvidi ovu krizu te zbog svoje sporosti u odgovoru.

Što se tiče Hrvatske, MMF je snizio svoje procjene stope rasta za hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini na 4,3 posto u odnosu na listopad kada je predviđen rast od 4,7 posto. Stopa inflacije u Hrvatskoj mogla bi, u 2008. godini, dostići 5,5 posto.

XS
SM
MD
LG