Linkovi

Washington Postu šest Pulitzera


List Washington Post uvjerljivi je dobitnik ovogodišnjih Pulitzerovih nagrada. Washingtonski dnevnik nagrađen je u čak šest kategorija, čime je zauzeo drugo mjesto po broju nagrada otkako se ona dodjeljuje. Kao i svake godine nagrade su podijeljene i za književna i glazbena ostvarenja. Pripremio Zdenko Novački.

Od šest Pulitzerovih nagrada Washington Posta vjerojatno je najupečatljivija ona za niz napisa kojima je otkriveno jadno stanje njege američkih vojnih veterana, koji su se vratili iz Iraka i Afganistana, u vojnoj bolnici Walter Reed ovdje u Washingtonu. Tekstove su supotpisale novinarke Anna Hull i Dana Priest, a izvješća o tome dovela su do ostavke direktora bolnice, a potom i ministra za kopnenu vojsku Ministarstva obrane u čijoj je nadležnosti bolnica. Dana Priest objašnjava da je izvješće započelo kao i mnoga prije toga – telefonskim pozivom. "Nisam mogla povjerovati u to što mije govorila. Kontaktirali smo njenu obitelj. To nas je dovelo do drugih obitelji, potom do vojnika i do bivšeg i sadašnjeg osoblja bolnice. Na neki način bilo je to tipično za ovakvu vrstu izvještavanja. Svakim danom kopate sve dublje i dublje".

Drugu značajnu nagradu za Washington Post ove je godine odnio novinar Steve Fainaru koji je pisao o privatnim sigurnosnim tvrtkama koje djeluju u Iraku. U obrazloženju nagrade kaže se da je Fainaru "preuzeo na sebe osobne rizike kako bi razotkrio skrivenu stranu rata u Iraku". Njegov ga je put odveo duboko u svijet privatnih vojski u Iraku, gdje deseci tisuća privatnih zaštitara vodi paralelni rat s onim koji vodi američka vojska. "Mi zapravo ne znamo, čak ni sada vojska nema pojma, koliko je privatnih kontraktora koji pružaju usluge osiguranja u Iraku. Procjene se kreću od 20 tisuća pa do 50, neke čak govore i o brojci od 75 tisuća privatnih kontraktora. Dio problema leži u tome što postoji vrlo malo regulacije tako da je otežano pratiti njihov broj. Ipak, većina se procjena kreće između 20 i 30 tisuća naoružanih kontraktora koji djeluju u Iraku u različitim sigurnosnim kapacitetima. Oni rade za preko 100 privatnih kompanija".

Washington Post je primio nagradu i za izvještavanje o masakru na Sveučilištu Virginia Tech i za niz napisa o moćnoj i često skrivenoj ulozi američkog dopredsjednika Dicka Cheneya u američkoj vanjskoj politici. Usporedbe radi recimo da je drugi ugledni američki dnevnik New York Times dobio je ove godine dvije Pulitzerove nagrade.

Izvan novinarskih kategorija, Pulitzera su ove godine za poeziju dobili pjesnici Robert Hess za svoju zbirku Vrijeme i materijali i Philip Schultz za zbirku Neuspjeh. Za najbolju dramu proglašeno je djelo Kolovoz Tracy Letts. Pulitzer za najbolji roman odlazi Junotu Diazu, američkom piscu dominikanskog podrijetla, za njegov prvijenac Kratki i prekrasni život Oscara Waoa.

U kategoriji glazbe nagradu je primio David Land za svoja ostvarenje na polju eksperimentalne glazbe, dok je Bob Dylanu uručen Pulitzer za životno postignuće. U obrazloženju se kaže da je Dylan, sad u dobi od 66 godina, jedan od rijetkih popularnih glazbenika koji je stekao i ozbiljnu književnu reputaciju.

XS
SM
MD
LG