Linkovi

Američki profili: Patti Smith


Patti Smith, u jednoj od nezaboravnih pjesama s njenog albuma Horses, iz 1975. godine, albuma za koji mnogi kazu da je izvukao americki rock-and-roll iz povrsnosti koja je postajala, smatra Patti, norma.

Patti Smith je rodjena 1946. godine, u Chicagu. Odrasla je u juznom New Jerseyju gdje je kasnije radila u jednoj tvornici. 1967., ostvarila je svoj san – preselila u New York. Brzo se i lako uklopila u boemsku zajednicu Greenwich Villagea, gdje su umjetnost, poezija i glazba, stapajuci se jedna s drugom, otvarale neke nove puteve mladim ljudima.

Rock-and-roll, kaze Patti Smith, bio je tada, bas kao i danas, puno vise od same glazbe: "Imala sma vrlo, vrlo idealisticki osjecaj i pristup rock-and-rollu i mogucnostima koje je on pruzao. Istinski sam vjerovala da je on bio jedinstveni glas nase kulture i da smo u njega, buduci da je bio glas grassroots kulture, mogli unositi promjene. Rock-and-roll kao narodna umjentost, tako nesto."

Sama Patti Smith bila je predmet visoke kulture kad ju je fotografirao Richard Mapplethorpe – na njoj androgena odjeca, u kameru gleda drsko, ali istovremeno i ranjivog izgleda, fotografija koja ce postati jedna od ikona rocka.

Unatoc njenom ogromnom utjecaju na rock, samo je jedna njena skladba bila hit – Because the Night, koju je napisala 1983., zajedno s Bruceom Springsteenom.

Patti Smith se cesto bavi temama koje cesto nisu “cool,” poput Boga, recimo, narocito u svojoj poeziji za koju je dobijala velike pohvale od pokojnog Alana Ginsberga, slavnog pjesnika, inace i njenog prijatelja. "Osjecam da je Bog u svima nama, bez obzira koje smo vjere, iz koje kulture, i je li on energija, neka snaga u nama, koju svi mi mozemo pokretati. Ta je zacudna stvar u svima nama" - kaže Patti Smith.

1980., Patti Smith se udala za rock-glazbenika Fred Sonic Smitha i napustila njujorsku glazbenu scenu, preselila s njim u predgradje Detroita, gdje su odgojili i svoje dvoje djece. Patti kaze da je uzivala u majcinstvu iako je njen novi identitet majke i kucanice odudarao od bomeskog nacina zivota koji ju je prije toga definirao: "Umjesto da sam sjedila i cekala na inspiraciju, morala sam svojoj muzi reci: Imam tri sata, izmedju pet i osam ujutro, prije nego djeca ustanu, izvoli tada doci."

Bilo da u svojim pjesmama priziva vijetnamskog revolucionara Ho Chi Minha, francuskog pjesnika 19. stoljeca Arthura Rimbauda, ili one koji su zivote izgubili u ratovima ili patili u okovima ropstva, teme sjecanja i gubitka uvijek zauzimaju istaknuto mjesto u njenim radovima. 2006., izdala je zbirku poezije Auguries of Innocence, Nagovjestaji neduznosti, u kojoj je i pjesma Eve of All Saints, Uoci Svih svetih, posvecena njenom suprugu koji je umro 1994., od bolesti jetre.

Ni kao pjesnikinja, ni kao rock-glazbenica, ni kao majka... Patti Smith ne podlijeze kategorizacijama ili definicijama. "Pjesnik Walt Whitman je lijepo rekao: U nama su mnostva. I doista jesu. Treba gledati i u obzir uzimati sve aspekte ljudskog bica" - kaže naša sugovornica.

XS
SM
MD
LG