Linkovi

Obnovljena ljetna rezidencija Abrahama Lincolna


Abraham Lincoln jedan je od najomiljenijih američkih predsjednika. Poznat po svojim odvažnim naporima da okonča ropstvo, te da održi zemlju za vrijeme četverogodišnjeg gradjanskog rata, ovaj je, 16. po redu američki predsjednik, ubijen 15. travnja 1865, nepunih tjedan dana nakon završetka gradjanskog rata.

Lincoln je i danas omiljena tema povijesničara kao i američkih gradjana. Sada će oni koji žele naučiti više o njemu, imati priliku posjetiti njegovu ljetnu rezidenciju, gdje je on provodio čak jednu četvrtinu svog vremena dok je bio predsjednik.

Od lipnja do studenog, u tri - od njegove četiri godine predsjednikovanja - Abraham Lincoln, njegova supruga Mary i njihov sin Tad boravili su u rezidenciji od 34 sobe, koja se nalazi oko pet kilometara od Bijele kuće. Frank Milligan direktor je ovog povijesnog zdanja, poznatog pod imenom President Lincol`s cottage - Ljetna rezidencija predsjednika Lincolna.

"Ovdje je uvijek malo hladnije, budući da se ova kuća nalazi na drugoj po visini točki u cijelom Washingtonu, i uvijek imamo ovaj prekrasni povjetarac. A i sama kuća je sagradjena na način da se iskoriste prednosti tih vjetrova" - Milligan kaže da je ova ljetna rezidencija predsjedniku Lincolnu pružala, ne samo bijeg od vrućine grada, nego i predah od svih posjetitelja Bijele kuće. On dodaje da je ovo mjesto tako različito od Bijele kuće, gdje su ga opsjedali politički oponenti i kolege.

Ovu ljetna rezidencija, koju je 1842 dao izgraditi jedan washingtonski bankar, kupila je americka vlada 1851 godine. Na zemljištu samo par metara od kuće izgradjen je prvi dom za umirovljene američke ratne veterane. Umjesto da je svakodnevno bio okružen lobistima i političarima, ovdje su Lincolna okruživali vojnici koji su štitili njegovu obitelj i veterane.

"Predsjednik je često šetao po imanju u večerenjim satima. Otišao bi do vojnog kampa, sjeo sa vojnicima i popio kavu s njima. Za njega je to bio predah od svakodnevnih zahtjeva Bijele kuće" - objašnjava Frank Milligan.

Američki ratni veterani još uvijek žive u zgradi uz ovu rezidenciju. Čak je i udruga Vojnički Dom koristila Lincolnovu rezidenciju sve dok ona 2000. godine nije proglašena povijesnim spomenikom. "Bila je to prva rezidencija takve vrste za ženske ratne veterane. Korištena je i kao ambulanta niz godina, te kao mjesto okupljanja vojnog orkestra. Jedna od zanimljivijih uporaba ove rezidencije bila je kao bar, pod nazivom Lincoln Lounge. To se baš ne bi svidjelo jednom antialkoholičaru poput Lincolna" - kaže naš vodič Lincolnovom ljetnom rezidencijom.

On dodaje da je Državno povjerenstvu za očuvanje povijesnih spomenika uložilo sedam godina i 15 milijuna dolara u obnovu ove rezidencije koja sada izgleda onako kako je izgledala u Lincolnovo doba: "Važnost ovog spomenika je neizmjerna. Ovo je jedino mjesto koje možete posjetiti i vidjeti gdje je Lincoln živio neko duže vrijeme i gdje je donio neke od svojih najvažnijih odluka.”

Jedna od tih odluka je i Zapovijed o oslobadjanju robova, takozvana Emancipation Proclamation, kojom su i službeno oslobodjeni robovi koji su živjeli u saveznim državama koje su se otcijepile od Unije. Iako je Lincoln svakog dana i dalje išao u Bijelu kuću, Milligan kaže da je taj dokument predsjednik napisao u svojoj ljetnoj rezidenciji. U kući se nalazi reprodukcija radnog stola kojeg je Lincoln koristio.

Original se nalazi u Bijeloj kući od 1930. godine, no kustos Erin Mast kaže da se originalno nalazio u ovoj rezidenciji. Dodaje da nijedan od predmeta koji se sada nalaze u ovoj rezidenciji, nije original iz Lincolnovog vremena, ali da je kuća uredjena u stilu tog vremena. U kući su i predmeti poput onih koje je on koristio, kao što su visoki šešir kakvog je Lincoln nosio, šal, čak i knjiga iz koje je Lincoln volio čitati obitelji i prijeteljima. Za mnoge, samo postojanje ove rezidencije, koja je velikim dijelom bila zaboravljena, bit će zanimljivo otkriće.

XS
SM
MD
LG