Linkovi

'Intimate Circles' - Internet stranice o ženama u umjetnosti i 'kontaktima koji ih povezuju'


Naše današnje kibernetsko odredište zove se 'Intimate Circles', a predstavlja online verziju izložbe na Sveučilištu Yale, s temom: žene u umjetnosti i kontakti koji ih povezuju. Nancy Kuhl ih naziva 'krugovima prijatelja': "Skupine ljudi na istim mjestima ili oni čiji se putevi križaju na istim mjestima, neizbježno utječu jedni na druge. Tako da, kad imate ljude koji odlaze iz Chicaga u New York, pa potom u Pariz – kao što su učinile neke od žena o kojima govori izložba -, onda se, kroz njihove susrete s drugim umjetnicima, njihov čikaški krug prijatelja 'prelije' u druge iste takve krugove u tim gradovima, i obratno."

Nancy Kuhl, kustosica u Yaleovoj Knjižnici rijetkih knjiga i rukopisa Beinecke, kaže da je koristila vrlo širok pristup u određivanju tko bi se mogao smatrati 'ženom u umjetnosti'. Na koncu je odabrala 61 ime. "Među njima su slavne spisateljice, glumice, pjevačice, plesačice, ali i žene iza scene, koje možda ne biste očekivali, poput umjetničkih kritičarki, povjesničarki umjetnosti, žena koje su održavale umjetničke salone i kružoke, umjetničke agentice, prevoditeljice … one čiji se doprinos može smatrati sekundarnim, ali je on ključan za mrežu koja prožima čitavu umjetnost u ovoj zemlji, posebice u periodu nekih od najuzbudljivijih i najradikalnijih promjena u umjetnosti" - objašnjava Nancy Kuhl.

Obuhvativši period od kasnog devetnaestog stoljeća pa do sredine dvadesetog, dizajneri web stranice Intimate Circles organizirali su prikaz grupirajući žene u međusobno preklapajuće krugove prema njihovoj profesiji i mjestu života i rada.

Odabirom imena pokazuje se kraći životopis i fotografija određene žene. Nancy Kuhl smatra da je vrlo važan dio websajta onaj s esejima koji smještaju umjetnice – i njihove preklapajuće i najbliže krugove prijatelja – u opći kontekst: "Pogledajte samo skupinu s jugozapada zemlje, kako je fotografkinja Anne Brigman bila povezana sa spisateljicom Mabel Dodge Luhan, koja je održavala redoviti salon i okupljala umjetnike i druge osobe; kako su te dvije žene bile povezane s Georgijom O'Keefe, slikaricom koja je bila u New Yorku, a kasnije se preselila na jugozapad. Potom, kako su te osobe bile povezane s nekima čija imena možda ne biste prepoznali, poput Mary Foote, slikaricom portreta, te spisateljicom Elizabeth Shepley Sergeant.

Sve te umjetnice i druge Amerikanke koje su pomogle u oblikovanju kulture i umjetnosti svog doba, ali i našeg, možete upoznati na web stranici Intimate Circles, na adresi www.beinecke.library.yale.edu. Link možete naći i na našem websajtu, www.glasamerike.com.

XS
SM
MD
LG