Linkovi

Dan McGinn - kolekcionar političkih suvenira


Današnja je tehnologija promijenila način na koji američki predsjednički kandidati provode svoju kampanju za ulazak u Bijelu kuću. No, njihov je cilj isti kao i za prvih američkih predsjedničkih izbora: privući glasače da odaberu jednog, svog kandidata. Siri Nyrop nedavno je posjetio čovjeka koji sakuplja političke suvenire s prijašnjih izbora, nezaboravnih – ali i onih manje nezaboravnih – predsjedničkih kandidata.

Jedan od najbolje znanih američkih političkih simbola, Uncle Sam, pozdravlja posjetitelje pri ulazu u konzultantsku firmu The McGinn Group u Virdžiniji. Zidovi ureda ove tvrtke pretvoreni su u povijesni muzej predsjedničkih kampanja. Izloženi objekti i direktor tvrtke Dan McGinn imaju jednu zajedničku crtu. "Tu se radi o predanosti: predanosti osobe, organizacijskog odbora kampanje, o borbi za dobro...zato, dok šećete mojim uredom, osjetite da iz njih zrači strast" - objašnjava Dan McGinn.

Ponekad sama imena nisu dovoljna da bi se doprlo do glasača. Među eksponatima nalazi se i maramica koju je predsjednički kandidat Woodrow Wilson poklonio svojim pristašama, ali i druga, kojom je obilježen njegov izbor za najveći položaj u zemlji. Tu je i kolekcija komemorativnih tanjura, među kojima se našao i onaj Jamesa Garfielda, koji je umro samo nekoliko mjeseci nakon što je postao predsjednikom 1881. godine.

Zidovi su obloženi brojnim posterima korištenim za prikupljanje podrške za razne svrhe i kampanje, a tu su i uspomene nekih davno zaboravljenih ljudi koji su nekoć stremili ka veličini. "Uvijek želim nešto iza čega stoji priča. Imam suvenire s predsjedničkih inauguracija, ali i iz propalih kampanja. Želja mi je prikazati širinu američke politike. Ovo što posjedujem ne odražava moje vlastite stavove, ja ne pokušavam izraziti svoju privrženost, već pokazati kako je američka politika raznolika, kako je bila podmukla i u prošlosti, a ne samo danas. Ono što tražim su priče glavnih događaja i promjena u američkoj povijesti" - kaže nam Dan McGinn.

Tu se nalazi i glasačka kutija korištena u izborima 1940. godine. Na njoj su čitko ispisana imena glasača. Neki predmeti ove memorabilije gospodina McGinna svjedoci su zalaganja predsjedničkih kandidata da se približe svojim glasačima. To je tradicija koju nastavljaju ovogodišnji predsjednički kandidati. "Ovogodišnja je predsjednička kampanja iz više razloga vrlo dobra kampanja: tu je prvi ozbiljni afro-američki kandidat koji bi mogao osvojiti predsjedničku nominaciju, te prva žena koja bi je mogla osvojiti, a imali smo i prvog Mormona. Osim toga, ta je kampanja uklonila mnoge prepreke – u njoj je sudjelovao prvi kandidat koji je izgubio skoro 50 kilograma, kao i prvi koji je stariji od 70 godina. Tako će ova sezona donijeti brojne predmete vrijedne za kolekcionare – od kolekcionarske vrijednosti" - kaže Dan McGinn.

Dan McGinn kaže da se raduje novim suvenirima koje će dodati svojoj kolekciji iz ovog posljednjeg poglavlja američke političke povijesti.

XS
SM
MD
LG