Linkovi

International Herald Tribune: Vuk Jeremić obećao hvatanje Ratka Mladića 'u bliskoj budućnosti'


International Herald Tribune piše da je srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić obećao kolegama iz Europske unije da će njegova zemlja 'u bliskoj budućnosti' uhititi Ratka Mladića. 'Locirat ćemo ga, uhititi i isporučiti' – rekao je Vuk Jeremić na Brdu kod Kranja u Sloveniji, gdje je održan prvi susret šefa srbijanske diplomacije s predstavnicima Unije od priznanja državnosti Kosova.

Kosovo je priznalo 18 od 27 članica Europske unije.

Vuk Jeremić je rekao da je njegova zemlja, zbog toga, 'danas dalje od Europske unije nego što je to bila posljednjih godina.' On je izrazio zabrinutost da će na parlamentarnim izborima 11. svibnja pobijediti nacionalističke stranke.

Potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Europske unije je blokirano zbog razlika u vezi s Kosovom i neisporučivanja Ratka Mladića i Radovana Karadžića haaškom Tribunalu.

Šefovi diplomacija članica Europske unije sastali su se i s Hašimom Tačijem, premijerom Kosova. On je izjavio da njegova zemlja želi dobre odnose sa svim susjedima, uključivši i Srbiju – piše International Herald Tribune, američki dnevnik koji se istovremeno tiska u new Yorku i Parizu.

******

Ovdje iz Washingtona – vijest da je predsjednik George Bush otvorio ovogodišnju sezonu baseballa, tradicionalnim počasnim bacanjem prve loptice na utakmici između domaćih Nationalsa i Atlanta Bravesa. Klub Nationalsa prvi je put igrao na novom stadionu, 611 milijuna dolara vrijednom sporto-zabavnom kompleksu uz rijeku Potomac.

Dnevnik Washington Post piše da je izlazak predsjednika Busha na teren pratio i pljesak ali i uzvici negodovanja.

Tradiciju da predsjednik države izvodi prvo bacanje na prvoj utakmici sezone baseballa počeo je 1910. predsjednik William Howard Taft, koji je – kako piše Washington Post – za tu priliku bio odjeven u odijelo i kravatu.

'Svako je predsjednikovo bacanje drugačije, ovisno o situaciji pojedine godine. Ove je godine, zbog novog stadiona, predsjednik imao izvjesne koristi, zbog dobrog tajminga' – piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG