Linkovi

Bob Mackie - kostimograf holivudskih zvijezda


Kostimograf Bob Mackie poznat je kao 'Sultan šljokica'. Neka od najpoznatijih holivudskih imena nosila su njegove kitnjaste i blještave kreacije. Mike O'Sullivan posjetio je Mackiejev losanđeleski studio da vidi kako nastaju kostimi zvijezda.

Bob Mackie je odjenuo čitavu galaksiju zvijezda, od Anjelice Houston do Cher; njegov se modni izraz proteže u rasponu od elegantnog pa do nečuvenog. Popis njegovih klijenata zadire u sve sfere svijeta zabave, od komičarki Carol Burnett i Whoopi Goldberg pa do pjevačica Madonne i Barbre Streisand.

"Kada postanu slavne, te dame su si već stvorile imidž. Ponekad, taj mi se imidž sviđa, ponekad ne. Međutim, kao dizajneru kostima, moj je posao uvijek da poboljšam taj imidž, da učinim da izgledaju najbolje što mogu. Ne mijenjam ih, ne pretvaram ih u nekoga drugoga, jer onda to više ne bi bile one same," kaže Mackie.

Neki ljudi dođu u Hollywood da bi postali zvijezde; Mackie je došao da bi odijevao zvijezde. Kao mladi student slikarstva, zaljubio se u glamur filmova. "Sviđala mi se živopisnost boja, obožavao sam scenografije … volio sam sve u vezi s filmovima, filmskim mjuziklima, filmskim avanturama, … i gusare i arapske konjanike i sve to … Znate, kod mene doma, to nije tako izgledalo; ovdje sam želio postati dijelom čitave te čarolije."

Ravno sa studija, Mackie se zaposlio kod kostimografa Jean Louisa, za koga je crtao skečeve. Kasnije je prešao kod kostimografkinje Edith Head, u studio Paramount Pictures. Na koncu, osamostalio se i stvorio vlastitu klijentelu. Glumica, pjevačica i plesačica Mitzi Gaynor postala je prva od njegovih slavnih klijenata. Slijedili su je i drugi, od Diane Ross do Eltona Johna.

Mackie je osvojio osam nagrada Emmy za odijevanje zvijezda na televiziji, a tri puta je bio nominiran za Oskara za kostime zvijzda u filmovima. Udruga Hollywood Arts Council ove godine ga nagrađuje svojom prvom godišnjom nagradom za modnu umjetnost.

Nakon više od 40 godina u Hollywoodu, Bob Mackie je na vrhuncu svoje karijere; njegova mašta neobuzdano stvara nove kostime za slavne klijente u kojima se strmoglavi izrezi udružuju sa šljokicama i blještavim kristalima, ponekad natkriljeni šeširima i drugim ukrasima u divljim bojama.

Trenutno izrađuje čitav niz vrlo egzotično izgledajućih kostima za Cher, za njezinu dolazeću seriju nastupa u Las Vegasu. "Bit će nekih nostalgičnih stvari koje će podsjećati na njezine ranije stilove. Bit će i posve novih, ranije neviđenih stvari. To je iznimno raskošna predstava sa svim mogućim efektima, s akrobatima i plesačima i bogatom scenografijom, pa tako i kostimi idu u svim smjerovima."

Te kostime – možemo biti sigurni prema ranijim iskustvima! – nećemo tako skoro zaboraviti.

XS
SM
MD
LG