Linkovi

Uznemirujuća pitanja o financiranju medicinskih istraživanja


Otkriće da iza nedavne medicinske studije stoji duhanska industrija nameće uznemirujuća pitanja o medicinskim istraživanjima i medicinskoj etici …

U istraživanju objavljenom 2006. godine u časopisu New England Journal of Medicine, - koje je bilo ocijenjeno prijelomnim -, navodi se da 80 posto smrtnih slučajeva od raka pluća izazvanog pušenjem može biti spriječeno ranom detekcijom uz pomoć kompjuterizirane tomografije, CT-a.

List New York Times otkrio je da je više od 3,5 milijuna dolara za financiranje istraživanja stiglo iz neprofitne organizacije koju financira sestrinska kompanija duhanske korporacije Ligget Group. Stručnjaci izražavaju bojazan da ovo otkriće može navesti javnost da posumnja u rezultate medicinskih istraživanja.

Voditeljica kontroverznog istraživanja dr. Claudia Henshke navodi da su zdravstveni krugovi od ranije bili upoznati s izvorom donacije za financiranje istraživanja.

Neki pacijenti tvrde da im je sporna studija spasila život jer im je rak bio ranije otkriven, dok kritičari kažu da u većini slučajeva nema koristi od rane dijagnoze te da pacijenti svejedno umru samo što im liječenje traje duže.

XS
SM
MD
LG