Linkovi

Petnaest godina prerano novo odlamanje ledenog omotača Antarktika


Ogroman komad plutajućeg leda odlomio se od Antarktičkog poluotoka prijeteći kolapsom mnogo veće ledene ploče iza njega, izazvavši uzbunu među znanstvenicima koji su prvotno procijenili da će do takvog pucanja doći tek za 15 godina.

Satelitske slike pokazuju da je od kraja veljače nestalo oko 160 četvornih milja Wilkinsove ledene ploče - što odgovarala površini sedam njujorških Manhattana -, ostavivši unutrašnjost da - prema riječima znanstvenika - 'visi na koncu'. Čitava Wilkinsova ploča površine je 14,4 tisuća četvornih kilometara, a sada je ostala zaštićena samo tankom ledenom prevlakom između dva otoka.

Lomljenje ove ploče ukazuje da globalne klimatske promjene možda izazivaju znatno brže posljedice po polarne ledene naslage nego što se prognoziralo.

Antarktički poluotok, koji se proteže prema sjeveru od zaleđenog kontinenta prema Južnoj Americi, ponajviše je pogođen nezapamćenim zatopljavanjem u zadnjih pet desetljeća. Do sada je izgubljeno u potpunosti šest velikih ledenih ploča, no Wilkinsova ploča, daleko južnija od prethodnih, smatrala se bolje zaštićenom nižim temperaturama.

XS
SM
MD
LG