Linkovi

'Izgubljena povijest' - knjiga o doprinosu srednjevjekovnih znanstvenika muslimanske vjere svjetskoj kulturi


Danas kada u odnosima muslimanskog svijeta i Zapada ima dosta nerazumijevanja i nepovjerenja, vrijedi se sjetiti činjenice da je civilizacija islama svojedobno bila superiornija kršćanskoj. Dostignuća znanstvenika muslimanske vjere u Srednjem su vijeku utrla put renesansi i prosvjetiteljstvu u Europi, i time postavila značajne temelje modernom društvu. Nedavno je objavljena studija o prilično zaboravljenom doprinosu islamske civilizacije svjetskoj kulturi – napisao ju je umirovljeni američki diplomat Michael Morgan s kojim je razgovarao Muhamed Elshinnawi.

Mediji islam najčešće povezuju s nasiljem i netolerancijom. Čak i prije terorističkih napada na New York i Washington, bila je popularna teza povjesničara Samuela Huntingtona o skorom sukobu civilizacija, između Zapada i muslimanskog svijeta. Michael Morgan, američki diplomat koji je većinu radnog vijeka proveo u islamskim zemljama, objavio je nedavno knjigu 'Izgubljena povijest', u kojoj kritizira ideju o sukobu civilizacija.

"Zaključio sam da sukob civilizacija ne postoji. Ova moja tvrdnja je u suprotnosti s tvrdnjama kolega drugačije ideološke orijentacije. Ja sam naravno svjestan da sukoba ima, međutim nije riječ o sukobu civilizacija. Jer, svi manje-više danas nastanjujemo jednu istu, tehničku, globalnu civilizaciju kojoj su doprinijele tisuće znanstvenika, mislilaca i umjetnika, od kojih su mnogi iz islamskog civilizacijskog kruga danas nažalost prilično zaboravljeni" - kaže Michael Morgan.

On spominje znanstvenika Ibn Sina, poznatog kao Avicena, autora 246 studija koje su položile temelje modernoj medicini. Ili – Muhameda al-Havarizmija iz sedmog stoljeća, utemeljitelja algebre. Lista imena koju sadrži studija Michaela Morgana je vrlo duga – na njoj se nalaze znanstvenici koji su doprinijeli razvoju moderne astronomije, matematike i medicine, te otvorili put Newtonu i Koperniku.

Morgan kaže da većina Amerikanaca na žalost ne razumije islam, kojeg mediji najčešće opisuju kao brutalnu i netolerantnu vjeru. U svojoj knjizi Michael Morgan nudi suprotan primjer – sultan Salah al-Din položaj od najvećeg povjerenja daje židovskom filozofu i liječniku, Maimonidesu: "Maimonides se danas smatra najvećim židovskim filozofom Srednjeg vijeka – bio je inspiracija svojem narodu, na cijelom području Srednjeg istoka. No, Maimonides je sa Salah al-Dinom radio na tada važnim medicinskim istraživanjima. Primjerice, njegova metoda liječenja ugriza od zmije iz 12. stoljeća, može se naći još 1965. – i to nigdje drugdje nego u priručniku za američke izviđače. O takvom kalibru ljudi govori moja knjiga, u cijeloj jednoj civilizaciji koja je bila posvećena invencijama i promišljanju."

Michael Morgan smatra da je vrlo važno da Amerikanci prošire svoje znanja o islamu, pogotovo o njegovom doprinosu razvoju zapadne civilizacije: "Mnogo je toga na ovu temu objavljeno, pogotovo u posljednjih osam godina, no niti jedna od tih knjiga nije postala zaista popularna. Ne znam zašto. Vjerojatno, jer je riječ o pomalo nekonvencionalnoj ideji – koja je u suprotnost s raširenim klišejima. Također, znanstvena se literatura općenito slabo prodaje. Mene međutim brine činjenica što Amerikanci razmjerno malo znaju o dijelu svijeta u kojem je njihova zemlja posljednjih godina vrlo angažirana."

Michael Morgan, umirovljeni američki diplomat, smatra da bi mediji svoje izvještavanje iz islamskog svijeta trebali bolje kontekstualizirati – odnosno, da bi trebali događaje predstaviti u svom povijesnom kontinuitetu.

XS
SM
MD
LG