Linkovi

Razvoj cjepiva protiv AIDS-a obustavljen; što sad?


Znanstvenici koji desetljećima rade na razvoju cjepiva protiv AIDS-a, danas su okupljeni na skupu u američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, raspravljajući o budućem smjeru istraživanja. Naime, prije nekoliko mjeseci, dva klinička pokusa potencijalnih cjepiva obustavljena su nakon što se pokazala njihova neučinkovitost, odnosno, u nekim slučajevima, povećan rizik od obolijevanja od AIDS-a. O toj je temi za Glas Amerike govorio dr. Anthony Fauci, vodeći međunarodni stručnjak za AIDS.

Još jednom, sumorna zdravstvena statistika: svakoga dana dijagnosticira se 12 tisuća novih slučajeva zaraze HIV-om, virusom koji izaziva AIDS. Više od 25 milijuna ljudi već je umrlo od AIDS-a. No, dobra je vijest da ih mnogo više – oko 40 milijuna – još uvijek živi premda je zaraženo HIV-om.

Uz dva klinička pokusa cjepiva protiv HIV-a bilo je vezano mnogo nada. Jedno je vršeno na pacijentima visokog rizika u Sjevernoj i Južnoj americi, te na Karibima i u Australiji. Drugo je netom počelo u Južnoj Africi. Standardni je protokol da kliničke pokuse nadgleda odbor koji prati napredak i sigurnost pokusa. Kada je takav nadgledni odbor prvi puta pogledao podatke koji su stizali iz pokusa, odmah je bilo očigledno da nešto nije u redu.

Dr. Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, kaže: "Nije bilo nikakve naznake da cjepivo štiti od zaraze, niti da imalo smanjuje razinu virusa nakon što bi se netko već zarazio. … To je bilo potpuno iznenađenje. Do tada ništa nije ukazivalo da bi se išta slično moglo dogoditi."

Odbor je bio toliko zabrinut da je preporučio obustavljanje pokusa. Dr. Fauci kaže da je najviše uznemiravala činjenica da cjepivo, kako izgleda, nije štitilo niti one pacijente koji su već imali određeni imunitet na jednu od komponenti virusa HIV, na adenovirusni vektor koji se nalazi kod obične prehlade. Kad je tim pacijentima bilo dano eksperimentalno cjepivo, pokazalo se da su oni u većoj opasnosti da se zaraze od onih koji uopće još nisu bili cijepljeni.

Dr. Fauci kaže da, premda su sada obustavljeni klinički pokusi, godine istraživanja cjepiva donijele su toliko vrijednih podataka da će oni biti korisni kada takvi pokusi ponovno budu izvođeni.

XS
SM
MD
LG