Linkovi

Međunarodno sveučilište Floride želi obrazovati 'boljeg liječnika'


Međunarodno sveučilište Floride otvara svoj prvi novi medicinski fakultet u nekom velegradu nakon četvrt stoljeća. To će biti prvi javni medicinski fakultet na području južne Floride. Premda će nastava početi tek slijedeće godine, budući fakultet već privlači pažnju. Uprava, naime, vjeruje da će njihov inovativni model medicinskog obrazovanja stvoriti liječnike koji mogu izmijeniti način na koji se pruža zdravstvena skrb, posebice u najsiromašnijim zajednicama Amerike.

Novi medicinski fakultet u Miamiju odgovor je na potrebe lokalne zajednice, kaže dr. Jose Joe Greer, jedan od dekana tog fakulteta. Ne samo da će pomoći u ublažavanju nedostatka liječnika u južnom dijelu Floride, nego će iz te visokoškolske ustanove – tvrdi Greer – diplomirati mnogo bolje pripremljeni liječnici: "Vidjeli smo gdje smo, kao profesija, bili neuspješni. Mi smo se, sa svoje strane, potrudili da zamislimo kako bismo stvorili boljeg liječnika."

Studenti će učiti predmete posvećene temama koje nisu uobičajene u nastavnom programu medicinskih fakulteta. "Na prvoj godini, nastava počinje predmetom o etičkim temeljima, teološkim temeljima i filozofskim temeljima medicine. Studenti će intenzivno učiti o kulturološkoj kompetenciji, i to sve, ne samo o kulturi rase i etniciteta, nego i o spolu, dobi, socio-ekonomskim čimbenicima i tako dalje" - kaže Jose Greer.

Taj će se alternativni pristup nastaviti i izvan predavaonica. Greer kaže da će studenti imati zadatke poput obilaženja i skrbi o obiteljima u rizičnim četvrtima. Također će učiti kako da surađuju s drugim strukama u cilju boljeg služenja svojim lokalnim zajednicama. Bit će raspoređeni u ekipe, sastavljene od studenata medicine, zatim studenata sa srodnih fakulteta – poput sestrinstva, javnog zdravstva i socijalnog rada -, te, konačno, studenata prava.

Na koncu – kako kaže Greer – odlazit će u zajednicu i biti odgovorni za pojedina domaćinstva, baš kao u stara vremena kada su liječnici odlazili u kućne posjete: "To će biti uzbudljiva prilika za studente da stvarno dožive svoje pacijente kao pune ličnosti, a ne da ih vide samo kao otjelotvorenje bolesti."

Cheryl Holder je direktorica jedne od lokalnih klinika koje će pružati obuku za studente novog fakulteta. Ona kaže da će program angažmana u zajednici, nazvan NeighborhoodHELP, rezultirati školovanjem liječnika koji će u svoju praksu unijeti novu perspektivu. Uzmimo za primjer epidemiju debljine – kaže ona -; sada su pacijenti ti koji dođu liječniku, on im kaže: debeli ste! Uzmite ove ili one pilule, ili odite kod dijetetičara i izgubite prekomjerne kilograme. Liječnici koji će provesti neko vrijeme u zajednici svojih pacijenata, isti će problem gledati drugačijim očima.

"Oni će sami vidjeti zašto se ta osoba ne može baviti tjelovježbom: možda su presiromašni za članarinu u teretani; možda žive u kvartu gdje su pucnjave između kriminalaca svakodnevna opasnost … možda jednostavno u njihovom kvartu ni nema pločnika po kojima se može hodati ili trčati. Vidjet će kako im se pacijenti hrane – možda si ne mogu priuštiti svježe voće i povrće" - objašnjava Cheryl Holder.

Ti će mladi liječnici – predviđa Holder – iznaći mnogo cjelovitije preporuke za liječenje svojih pacijenata i za udovoljavanje potrebama čitave zajednice. Uprava i nastavno osoblje novog medicinskog fakulteta puni su entuzijazma oko novog obrazovnog pristupa. Nadaju se da će stvoriti liječnike koji će ići dalje od Hipokratove zakletve da "ne naškode", te strijemiti da postignu stvarne promjene u životima svojih pacijenata.

XS
SM
MD
LG