Linkovi

U Washingtonu završen festival filmova s temom očuvanja okoliša


Više od sto filmova prikazano je na 16 godišnjem festivalu filmova o očuvanju okoliša, ovdje u Washingtonu, koji završava danas (21.3). Rosanne Skirble pripremila je prilog o filmovima čija tematika pruža svježu perspektivu o pitanjima zaštite okoliša širom svijeta.

Festival filmova o očuvanju okoliša u Washingtonu ove je godine započeo svjetskom premijerom filma Scarred Lands and Wounded Lives – The environmental footprints of War, Zemlje u ožiljcima i ranjeni životi – tragovi rata u okolišu.

Ovaj film našao se među 115 filmova prikazanih za vrijeme desetodnevnog festivala. Direktorica festivala Flo Stone kaže da je većina filmova već bila prikazana drugdje, te je na taj način privukla pažnju organizatora, njih oko 65, koji uključuju ne samo kino dvorane, već i strana veleposlanstva, te ne-profitne organizacije, u čijim se prostorijama i prikazivala većina filmova: "Kada vidimo dosta dobar film, pomislimo – pa ovo bi bilo odlično prikazati u Češkoj ambasadi, ili taj bi film bio idealan za Woodrow Wilson Centar ili Smithsonian prirodoslovni muzej i slično. Dakle, mi smo stalno u potrazi, jer znamo da će nam biti potreban prostor za prikazivanje naših filmova, i jer ih želimo prezentirati na poseban način."

Oko 20 tisuća ljudi posjetilo je festival prošle godine. Stone očekuje da će broj posjetitelja ove godine biti i veći, jer će ih privući filmovi poput Sense of Wonder – Osjećaj Zadivljenosti. U ovom filmu, glumica Kaiulani Lee prenosi svoj kazališni komad na veliki ekran. Lee glumi majku modernog pokreta za očuvanje okoliša, čiji best seller Silent Spring, Tiho Proljeće, objavljen 1962, upozorava na opasnosti uporabe pesticide.

Jedan drugi film Garbage Warrior na veliki ekran donosi priču o arhitektu iz New Mexica, Michaelu Raynoldsu. Njegove samo-održive gradjevine sadrže reciklirane plastične boce, limenke i gume, dakle predmete koji se češće nalaze na deponijama smeća nego u arhitekturi. Stone objašnjava da ovaj film prati Raynoldsa u Indoneziju u vrijeme nakon devastirajućeg tsunamija 2004 godine. Dodaje da se on odlučio otići tamo i izgraditi najpraktičnije vrste nastambi, za ljude koji su izgubili sve, od materijala koje je tamo našao.

Posjetioci fetivala takodjer su imali priliku vidjeti film Til the River Runs Clear – Dok rijeka cista ne potece, koji prati napore folk pjevača Petea Seegera da očisti Newyoršku rijeku Hudson, te kako je on započeo pokret na brodu pod imenom Clearwater.

Prikazivanje ovog filma pračeno je diskusijom, kao što je to slučaj sa većinom filmova prikazanih na ovom filmskom festivalu. Stone kaže da je to način za publiku da poveže tematiku filma sa svojim svakodnevnim životima: "Vjerujem da je moguće prikazati film o nekom djelu svijeta koji publika nikad nije vidjela niti posjetila i o kome ništa ne zna, ali da istovremeno može imati velike sličnosti sa njihovim životima, i mjestima gdje oni žive."

Stone dodaje da ovakve snažne povezanosti mogu dati poticaj posjetiteljima festivala da svoju svijest o stanju našeg okoliša pretoče u djela, te učine neke pozitivne promjene u zajednicama u kojima žive.

XS
SM
MD
LG