Linkovi

Bush: 'Ne slažemo se s iranskom vladom, ali poštujemo iranski narod'


Predsjednik Bush kaže da Iran ima pravo posjedovati i koristiti nuklearna postrojenja za civilnu uporabu tako dugo dok gorivo za reaktore tih postrojenja osigurava neki vanjski izvor. U suprotnom, gospodin Bush kaže da ne vjeruje iranskoj vladi da razvija nuklearnu energiju isključivo u miroljubive svrhe. Ove je komentare američki predsjednik iznio u intervjuu za Perzijski program Glasa Amerike.

Iran kaže da provodi program obogaćivanja urana isključivo u miroljubive svrhe, ali Sjedinjene Države i druge zemlje tvrde da Iran želi postati nuklearna sila. Predsjednik Bush kaže da postoji rješenje za to razmimoilaženje.

"Vjerujem u civilnu uporabu nuklearne energije. Iran je suverena zemlja i ima pravo na iskorištavanje takve energije. Problem je u tome da mi jednostavno ne vjerujemo iranskoj vladi jer nije bila susretljiva u objašnjavanju potreba za obogaćivanjem goriva za nuklearne reaktore. Upravo zato bi ponuda Rusije da osigura gorivo na trajnoj ugovornoj osnovi mogla pomoći u rješavanju tog problema," izjavio je gospodin Bush.

Odbijanje Irana da obustavi program obogaćivanja urana rezultiralo je trećim krugom sankcija protiv Teherana koje je Vijeće sigurnosti uvelo početkom ovog mjeseca. Te najnovije sankcije, između ostalog, pojačavanju nadgledanje iranskih financijskih institucija i zamrzavaju imovinu pojedinaca i kompanija povezanih s nuklearnim programom.

U intervjuu Glasu Amerike, gospodin Bush krivi iransko čelništvo za vođenje politike koja je izolirala Iran: "U svojoj želji da nastavi s obogaćivanjem urana, iransko je čelništvo izoliralo tu veliku zemlju. No, postoji i put naprijed, - iranski čelnici znaju da postoji taj put -, a to je da obustave obogaćivanje urana na način da međunarodna zajednica to može potvrditi. Tada mogu imati i nove odnose s, primjerice, zemljama u Vijeću sigurnosti."

Nakon prošlotjednih iranskih parlamentarnih izbora, predsjednik Mahmoud Ahmadinejad ponovno je osudio Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, rekavši da zapadne zemlje ne razumiju njegovu zemlju. Iran kaže da će surađivati samo s UN-ovom Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, a ne s Vijećem sigurnosti.

Povodom današnjeg početka iranske nove godine – Norooza -, predsjednik Bush je uputio i posebnu poruku iranskom narodu: "Narod Sjedinjenih Država poštuje narod Irana. Mi poštujemo tradicije Irana, njegovu veliku povijest. Naša su neslaganja vezana uz iransku vladu, ali narod poštujemo. Želimo da taj narod živi u slobodnom društvu," rekao je gospodin Bush.

Slaveći svoj blagdan, neki su Iranci zapadnim izvjestiteljima izjavili da se nadaju da će nova godina donijeti velika ekonomska poboljšanja u njihovoj zemlji.

XS
SM
MD
LG