Linkovi

Četvrtina američkih tinejdžerki ima neku spolno prenosivu bolest


Vladini izvori objavili su početkom ovog mjeseca, rezultate studije o spolno prenosivim bolestima i njihovoj učestalosti kod tinejdžera. U ovu grupu bolesti ubrajaju se genitalne bradavice uzrokovane ljudskim papiloma virusom te zaraze chlamydiom, trihomonasom i herpes virusom.

Istraživanje je pokazalo da je jedna od svake četiri američke tinejdžerke u dobi od 14 do 19 godina zaražena jednom od bolesti iz te grupe. Omjer preračunat u broj iznosi 3,2 milijuna djevojaka.

Reakcije savezne administracije i studenata državnog sveučilišta savezne države Mississippi iz grada Starkville, za nas je prikupila Erika Celest.

Po prvi put u povijesti američkog javnog zdravstva objavljena studija o raširenosti spolno prenesenih bolesti kod američkih tinejdžerki, izazvala je burna reagiranja studenata u studentskim domovima Državnog sveučilišta Mississippija. Razgovaramo sa nekoliko djevojaka o njihovoj reakciji na činjenicu da u prosjeku 26% njihovih vršnjakinja ima barem jednu od četiri spolno prenesene bolesti. Većina naših sugovornica željela je ostati anonimna.

"Meni se taj broj čini jako velikim. Ako ga želite smanjiti, apstinencija od seksa prije braka je jedini izlaz. A neizvjesno je koliko bi i to pomoglo" - kaže jedan od naših sugovornica.

Rezultati su pokazali da je učestalost zaraze kod mladih crnkinja daleko veća nego kod bjelkinja ili tinejdžerki južnoameričkog podrijetla. Pitamo jednu mladu crnkinju što ona misli o tome. "Problem je u činjenici da djevojke ne znaju da su zaražene, a većina njih ni ne želi znati. Daleko je jednostavnije praviti se da se to dešava nekom drugom, a ne tebi. Seks bez zaštite je veliki problem. Primjera radi, u mojoj bivšoj srednjoj školi, najveći dio djevojaka je već bio trudan prije mature. Velikom broju njih to je bila već druga trudnoća. Prosječna dob? Samo 16 godina."

A evo što nam je rekao doktor Robert Collins, direktor studentske ambulante ovog sveučilišta: "Slušajte – nemamo se mi čemu čuditi! Današnja mladež je izuzetno seksualno aktivna. A što ranije djevojke započnu sa seksom, veće su im šanse da će se zaraziti jer im grlić maternice u toj dobi još nije dovoljno otporan na uzročnike ovih bolesti."

A izuzetnu seksualnu aktivnost mladeži, studija je kvantitativno opisala činjenicom da oko polovica ispitanika u dobno skupino od 14 do 19 godina je priznala da je imala seks. Četrdeset posto pripadnika ove grupe pokazalo se pozitivnima na spolno prenesene bolesti.

Nicholas je jedan od rijetkih pripadnika muškog spola koji je sa nama želio razgovarati. Kaže da je dio odgovornosti na odraslima koji ne žele razgovarati o seksu: "Za vrijeme mojih srednjoškolskih dana, nitko – baš nitko nije spominjao seks ili kako se zaštiti od neželjenih posljedica. Nitko u školi. Nitko u crkvi. Nitko kod kuće. Umjesto toga, pričalo se kako se treba kaniti seksa i apstinirati. Veliki je to problem naše društvene zajednice. Mediji ti daju pozitivan imidž seksa, pritisak okoline je velik i jasno je da ga tinejdžeri imaju. A baš nitko im ne pomaže da se pripreme."

Administracija predsjednika Bush glasno zagovara apstinenciju. No, kako je to Nicholas lijepo rekao, to baš puno ne pomaže. Doktor Collins kaže da je jedino efikasno rješenje staviti pritisak na roditelje. Nikada nije prerano otpočeti razgovore sa djecom o odgovornom seksualnom ponašanju: "Ako će ikoga dijete poslušati onda je to njegov roditelj. Nemojte misliti da ako se čini da vas ne slušaju to znači da vas i ne čuju."

Posljedice spolno prenesenih bolesti su brojne. Od neplodnosti pa do karcinoma grlića maternice. Dužnosnici Američkog Centra za kontrolu bolesti kažu da je dijagnostika ovih bolesti, cijepljenje protiv njih i pronalaženje učinkovitih preventivnih mjera jedan od najvažnijih ciljeva javnog zdravstva ove zemlje.

XS
SM
MD
LG