Linkovi

SZO: U 2006, niža učestalost i manja smrtnost od tuberkuloze


U svom redovitom godišnjem izvješću o stanju tuberkuloze u svijetu, Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je broj novih slučajeva tuberkuloze u 2006. bio veći nego godinu ranije, ali su i smrtnost i prevalencija bile niže.

U 2006. godini zabilježeno je 9,2 milijuna novih slučajeva tuberkuloze, odnosno 100 tisuća više nego prethodne godine. No, zbog rasta broja stanovništva, prevalencija je pala za 2,8 posto, odnosno na 219 slučajeva na svakih 100 tisuća ljudi.

Smrtnost od tuberkuloze je pala za 2,6 posto, odnosno na 25 smrtnih ishoda na svakih 100 tisuća ljudi. Smanjenje smrtnosti objašnjava se poboljšanjem terapije.

Najveći broj novih slučajeva zabilježen je u Indiji, Kini, Indoneziji, Južnoj Africi, te Nigeriji.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe u svom izvješću da se tijekom 2006. godine usporio napredak ka postavljenom cilju da svi slučajevi tuberkuloze budu dijagnosticirani i liječeni. Također se izražava zabrinutost zbog rastućeg broja slučajeva bolesti koji su otporni na više lijekova, kao i zbog često smrtonosne kombinacije tuberkuloze i zaraze HIV-om.

Da bi se održao napredak u borbi protiv tuberkuloze, potrebno je najmanje još milijardu dolara u dodatnom financiranju, kaže se u godišnjem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije o stanju tuberkuloze u svijetu.

XS
SM
MD
LG