Linkovi

Kriza na svjetskim financijskim tržištima i rekordne cijene zlata i nafte


Američkim dionicama u ponedjeljak su pale cijene u reakciji Wall Streeta na otkup uz podršku vlade financijski potresene jedne od najvećih investicijskih banaka u svijetu, Bear Stearns. Otkako je objavljen taj otkup, u nedjelju, na burzama diljem svijeta pale su cijene dionica.

Prema planu otkupa, drugi američki bankarski div J.P. Morgan Chase će kupiti Bear Stearns, dok će američka vlada preuzeti dio rizika. Prodaja se vrednuje na 250 milijuna dolara, što je tek djelić od 20 milijardi dolara koliko je Bear Stearns vrijedio prije godinu dana.

Američka Središnja banka u nedjelju je za 0,25 posto – na ukupno 3,25 posto - smanjila svoju kamatnu stopu za pozajmice financijskim institucijama. To bankama pojeftinjuje uzajmljivanje u uvjetima kada mnoge od njih imaju probleme s neotplaćivanjem stambenih zajmova.

Na svjetskim tržištima, cijene nafte i zlata dostigle su rekordne visine, a dolar je pao rekordno nisko u odnosu na euro i druge valute. Unca finog zlata plaća se 1032 dolara, a barel nafte 112 dolara.

Poslovanje na svjetskim burzama doživjelo je u ponedjeljak težak udar: glavni burzovni indeks u Hong Kongu pao je za 5 posto, u Tokiju za četiri, dok su europske burze pale za 3 do 4 posto uoči početka rada njujorške burze.

Predsjednik Bush kaže da njegova administracija 'drži stvari pod kontrolom'. U izjavi novinarima u Bijeloj kući, gospodin Bush je priznao da su ovo izazovna vremena za najveću svjetsku ekonomiju, ali je dodao da vlada poduzima 'jake i odlučne korake' kao pomoć ublažavanju previranja na financijskim tržištima. Nije precizirao o kakvim se koracima i mjerama radi. Gospodin Bush je pohvalio potez Središnje banke da snizi kamatnu stopu bankama koje od nje pozajmljuju.

XS
SM
MD
LG